Egymilliárd forintos EU-s támogatással korszerűsítik az ópusztaszeri rotundát

Javában zajlanak a munkálatok a Feszty-körképnek otthont adó rotunda épületében az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A projekt az Európai Unió 100 százalékos támogatásával, 1 milliárd forint támogatási összegből valósul meg. A projekt várhatóan idén október 13-án fejeződhet be.
Hollósi Zsolt

2023. március 24. 19:45

Egymilliárd forintos EU-s támogatással korszerűsítik az ópusztaszeri rotundát

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) rotundájának korszerűsítése időszerű volt, hiszen napjainkban is az 1980-as években kialakított, magas energiafelhasználású hűtő-fűtő rendszer volt még használatban. A projekt keretében minden megváltozik, és a mai modern elvárásoknak megfelelő, automatizált, energiatakarékos és megújuló energiát használó rendszert alakítanak ki. Az ÓNTE közleménye úgy fogalmaz: a projekt célja az energetikailag hatékonyabb, modern és a látogatói komfortot is eredményesebben biztosító rendszer üzemeltetése az épületben.  

 

Október közepére fejeződhet be a rotunda energetikai korszerűsítése

 

Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a beruházást, mely az Emlékpark életében kiemelt jelentőséggel bír, több éves előkészítői munka előzte meg. Jablonkai László, a kivitelező cég, a HungaroSun Bt. ügyvezetője részletesen bemutatta a beruházás fő elemeit, és kiemelt mérföldköveit. 

 

A fejlesztéseknek köszönhetően a korábbi földgáz felhasználást teljes mértékben kiváltják. Az épület klimatizálását geotermikus-, valamint napenergia felhasználására épülő új, modern rendszer biztosítja.

 

 Emellett megvalósul a nyílászárók, a szellőztető gépek és a kiállítóterekben található hőleadók cseréje, a homlokzat szigetelése, a világítás korszerűsítése, valamint a gépház is teljes mértékben megújul. A homlokzat védelme érdekében gondoltak a madárvédelemre is, a galambok távoltartásához tüskesorokat helyeznek fel, a védett fecskék további fészkelését viszont nem akadályozzák, számukra műfészkeket és fecskepelenkákat helyeznek ki. A sikeres projektmegvalósítást követően a rotunda a korábbi „EE” energetikai besorolásról „BB” energetikai besorolásúvá válik.

 

Kertész Péter, az emlékpark ügyvezető igazgatója és Jablonkai László, a kivitelező HungaroSun Bt. ügyvezetője mutatta be a beruházást (fotók: ÓNTE)

 

A pénteki bemutatón a jelenlévők helyszíni bejárás keretében megismerkedhettek a geotermikus energiát használó talajszondás hőszivattyús rendszer kiépítésével, valamint kiemelt téma volt, hogy a felújítási munkálatok mellett az épület fő kiállítóterei továbbra is látogathatók: a Feszty-körkép, a Szer monostora és települése, a Kincsek a földből, a Csengelei kunok ura és népe, az Őseink arca, a Várak és csaták a középkori Magyarországon, A szegedi parika gyártásának története, a Promenád 1896 – kisváros, a Promenád 1896 – nagyváros, az Így készült a Feszty-körkép és az Államalapítás című kiállítások.