Egyiptomot sem tudtuk megverni, maradt a 8. hely: Egyiptom–Magyarország 36–35

A magyar férfi kézilabda-válogatott a nyolcadik helyen végzett az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, mivel kétszeri hosszabbítás után 36–35-re kikapott Egyiptomtól a vasárnapi, stockholmi helyosztón.
Cservenák Zoltán

2023. január 29. 17:58

Egyiptomot sem tudtuk megverni, maradt a 8. hely: Egyiptom–Magyarország 36–35

Indiszponáltan kezdett, de mondhatnánk azt is, hogy elfelejtett kimenni a pályára a magyar válogatott Egyiptom ellen: a 4. percben már 4–0 volt az afrikaiaknak. Ancsin, Lékai és Bánhidi góljaival zárkózgattunk, 6–3 volt az állás, de az egyiptomiakat nem tudták megállítani a mieink, a 10. percben 9–5 volt oda. Igaz, megint jött Bánhidi, így háromra zárkóztunk.

 

Ezután kicsit megfogtuk a meccset, Székely a 13. percben bemutatta első védését a találkozón, de hiába, mert nem jutottak közelebb ellenfelükhöz a magyarok, 15. percben 12–7 volt az állás. Sőt, a második negyedóra még rosszabbul sikerült, mint az első: mindössze négy gólt tudtak lőni Lékaiék, de legalább a védekezésünk mutatott némi életjelet. 17–11-gyel vonultak pihenni a csapatok a szünetre.

Félidő: Egyiptom–Magyarország 17–11

A folytatásban sokkal jobban védekeztek a mieink, igaz, Bánhidit és Sipost is kiállították, és hetest is fújtak ellenünk a játékvezetők, de gólokat is lőttünk. Ancsin góljával már 20–16-ra feljöttünk, látótávolságba kerültek az egyiptomiak a 39. percben. Sőt, a 43. percben Bodó góljával már csak három volt közte, az egyiptomiak időt is kértek. 

Fotók: MTI/Kovács Tamás

Két gyors góllal elmentek az afrikaiak, 24–19-re, de a 49. percben Bóka, Ligetvári és Szita góljaira csak egy egyiptomi válasz jött, így 25–22-nél megint három volt a különbség. Innen kellett volna erősíteni, hogy elkapjuk Egyiptomot, de – ekkor még – nem sikerült, pedig az 52. percben már 26–24 is volt az állás. De jött Ali Zein és Sabibe, így a rendes játékidő vége előtt hat perccel az észak-afrikaiak 28–24-re vezettek.

 

Innen viszont kisebb csodát csinált a magyar válogatott, Bodó, Lékai majd megint Bodó betalált, utóbbi 12 másodperccel a vége előtt bombázott hosszabbítást érő egyenlítő gólt az egyiptomi kapuba, 28–28, hatalmas hajrával mentette hosszabbításra meccset a válogatott.

Rendes játékidő: Egyiptom–Magyarország 28–28

A hosszabbítást a magyarok kezdték pszichológiai előnyben, hiszen egy megnyert meccset engedtek ki a kezükből az egyiptomiak. Ennek megfelelően Bodó góljával vezettünk 28–29-re, Székely pedig védett egy ziccert. A lendületet azonban megtörte Bánhidi kiállítása, egyenlítettek az egyiptomiak Mahmud góljával, 29–29. Ezzel lett vége a hosszabbítás első öt percének.

1. Hosszabbítás első félidő: Egyiptom–Magyarország 29–29

A második öt perc sem lett sokkal jobb, Ali Zein meglőtte a tizedik gólját, 30–29, igaz Ilic betörésből egyenlített, 30–30. A végén két szélsőgól született a két oldalon, így 31–31-gyel fejezték be a hosszabbítás második félidejét a csapatok. Jöhetett a második kétszer ötperces ráadás.

1. Hosszabbítás második félidő: Egyiptom–Magyarország 31–31

Ali Zein megállíthatatlan volt ebben a játékrészben is, meglőtte tizenegyedik és tizenkettedik gólját is. Bánhidi és Lékai góljaival tartottuk magunkat, amikor az utolsó percben, a 75-dikben hetest kaptunk belülvédekezésért. A büntetőt Lékai kihagyta, maradt a 33–33.

2. Hosszabbítás első félidő: Egyiptom–Magyarország 33–33

A második hosszabbítás utolsó fél percében is az egyenlítésért kellett támadniuk a magyaroknak, de ekkor már nem jártak sikerrel, 36–35-re Egyiptom nyert és 7. helyen végezett, Magyarország 8. helyen zárta a világbajnokságot.

Vége: Egyiptom–Magyarország 36–35

 

Bodó Richárd és Lékai Máté hét-hét gólt szerzett, Székely Márton 12 védést mutatott be a magyar együttesben, aminek célja a legjobb hét közé jutás volt, de a negyeddöntőbe kerüléssel biztosította helyét a jövő márciusi olimpiai selejtezőtornán.