Egyiptomi csillagcsokor, mexikói napvirág és papagájvirág – tisztul, szépül, virágosodik Szeged

Járvány ide vagy oda, a szükséges tavaszi munkákat – a város közterületeinek takarítását, virágok ültetését, fűkaszálást – a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek el kell végeznie. A cég munkatársai már több helyen dolgoznak Szegeden.

2020. április 20. 15:53

A tavaszi munkák a március eleji kézi padkarendezéssel és gépi sepréssel kezdődtek. A kisebb lehűlést követően

március 26-tól a korábbi kettő helyett négy utcaseprő gép járja a város közútjait és kerékpárútjait, délelőtti és éjszakai műszakban

– mondta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Április elsején elkezdődött a fűnyírási szezon is, azóta 4-6 fűnyíró traktorral, 20-20 tolós fűnyíróval és motoros szélezővel kaszálnak városszerte.

A héten már a második kaszálási kört kezdik. „Május elején a Körtöltés rézsűkaszálása is megtörténik” – tette hozzá az igazgató, aki azt is elmondta,

a cég munkatársainak közel 3 millió négyzetmétert kell rendben tartaniuk.

Mindezek mellett – a csapadékszegény időjárás miatt – az ágyások és a tavalyi csemeték öntözését is elkezdték.

A város utcáin, terein járva látszik, virágba borult a város. Már javában virágzik a 60 ezer kétnyári, javarészt tulipán és árvácska, de több száz gyönyörű nárciszban, jácintban, gyöngyikében és téltemetőben is gyönyörködhetünk.

Ebben az évben 61 ezer tő egynyári virág díszíti majd a közterületeket, ezek ültetése május közepe, vége felé kezdődik.

A legnagyobb mennyiségben Begonia fajtákat (13 ezer 067 tő), kúpvirág fajtákat (6910 tő) és bársonyvirág fajtákat (6370 tő) ültetnek ki. Ezen kívül nagy számban kerülnek ki díszfüvek, díszcsalán, zsályák és nebáncsvirágok is.

Makrai László kiemelte, idén is ültetnek különlegességeket,

a korábbi években már jelen lévő díszrizsek és bazsalikomok mellett található lesz majd papagájvirág, egyiptomi csillagcsokor, ezüstös kakassarkantyú és mexikói napvirág is.

A virágosítás költsége 8 millió forint.

Az egynyári virágok mellett a szokott helyszínekre balkonnövényeket is kihelyeznek.

A kandeláberekre összesen 710 darab cserepes-, a Városháza ablakaiba 34 darab balkonládás futó muskátli kerül ki. Az előbbiekbe 3-3, az utóbbiakba pedig 5-5 tő virágot ültetnek. Emellett 18 virágoszlopot is díszíti majd a frekventáltabb forgalmú, virágban szegényebb közterületi helyszíneket.

Sajnos vannak olyanok, akik nem vigyáznak a kiültetett virágokra. „Minden évben tapasztalunk viráglopásokat a közterületen, ami a legfrekventáltabb részeken, például a Szent István téren is megtörténik. Emellett sajnos rongálás is előfordul rendezvények miatt, sok virágot taposnak ki a felelőtlen emberek. Emellett beszélni kell arról a jelenségről is, amely szintén sokszor előfordul, a szabadon engedett kutyák megrongálják a virágágyásokat. Februárban az egyik éjjel, a Szent István téren, egy egész árvácska ágyást tiportak ki a pórázról elengedett kedvencek” – mesélte az igazgató.

V. I.