Egyeztettek a fogyatékosokat segítő szervezetek képviselőivel

Harmincnyolc szervezet képviselőit hallgatják meg két nap alatt, mielőtt a városi közgyűlés foglalkoztatási, szociális és sportbizottsága elé terjesztik a fogyatékosügyi támogatási keret elosztásának tervezetét.

2019. március 20. 18:50

Az idén a tavalyihoz képest jelentősen emelkedett a keretösszeg, hiszen 5 millió forintról 8 millióra nőtt a fogyatékkal élőket segítő szervezeteknek szánt támogatás. Az adható legmagasabb összeg mértékét is megemelték, ugyanis 300 ezerről félmillióra nőtt ez a szám. Joób Márton, a bizottság elnöke fontosnak érezte, hogy minden érintett szervezettel személyesen egyeztessen, mivel szerette volna alaposan megismerni az igényeket, illetve fontos számára az ilyen szakmai műhelyekben folyó munka megismerése is.

A bizottsági elnök köszönetet mondott a pályázni kívánó szervezeteknek azért, hogy áldozatos munkájukkal segítenek a fogyatékkal élő embereknek. A pályázat iránt érdeklődő harmincnyolc szervezet több ezer életét segíti, teszi könnyebbé a hétköznapjait azoknak, akik valamilyen fogyatékosság miatt nehéz helyzetbe kerültek mindennapi életükben. Ilyen szervezet például a Sclerosis Multiplexes (SM) Betegek Csongrád Megyei Egyesülete, melynek elnöke részletesen mesélt a náluk folyó munkáról. Ők legalább nyolcvan beteg ember életét próbálják megkönnyíteni azzal, hogy kézműves foglalkozásokat, kulturális programokat, rehabilitációs tréningeket szerveznek.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Gyurácz Annamária azt is elmondta, hogy 2015 óta működnek szegedi központtal, és azóta minden évben pályáznak, és kapnak is támogatást az önkormányzattól. Sajnos az 1 százalékos adófelajánlásokon és az eladott kézműves alkotások után kapott összegen kívül csak ez a bevételi lehetőségük van, így nagyon örülnek a város által nyújtott segítségnek. Most többek között azt tervezik, hogy a támogatásból pszichológiai kurzusokat szerveznek, ugyanis a SM-betegek döntő hányada depresszióval küzd. Sok új terápiás lehetőség van, melyeket csak akkor tudnak igénybe venni, ha előteremtik rá az anyagi fedezetet. A fogyatékosokat támogató szervezetek meghallgatása pénteken folytatódik, a pályázatok beadási határideje pedig várhatóan április eleje lesz.

Videónk is van! Nézzék meg a Szeged Televízió tudósítását!

Szincsok György