Egyetlen oka lehet miért kell az áram árának hatszorosát fizetnünk augusztustól: Mészáros Lőrinc

Sem áramimportra, sem a lakossági tarifák tőzsdei árakhoz igazításra nincs most szükség. Az emeléssel Mészáros Lőrinc érdekeltsége mellett az állami költségvetés is nagyon jól jár.
Kékes Viktória

2022. július 21. 09:36

Egyetlen oka lehet miért kell az áram árának hatszorosát fizetnünk augusztustól: Mészáros Lőrinc

Az Átlátszó, Holoda Attila és Hadházy Ákos után most a 24.hu is arról ír, hogy az energiadíj az áram illetve a gáz árában is a legkisebb arányát teszi ki az egységárnak, viszont az Európában is kiemelkedően magasnak számító rendszerhasználati díj, valamint az áfaköltség hatalmasat dob rajta. 

 

Az áram belföldi előállításának költsége kilowattóránként ugyanis 16 forintra tehető, Paks és a Mátrai Erőmű kitermeli a belföldi fogyasztáshoz szükséges mennyiséget. Így aztán semmi nem indokolja, hogy a tőzsdei árakhoz igazítsák a lakossági tarifákat, illetve a hatszorosára tolják fel a számla összegét. 

 

Ráadásul ha csak az áram árát növelnék hatszorosára, akkor 80 forintos piaci árat kapnánk, csakhogy a már korábban is többször emelt rendszerhasználati díj emelésével együtt kapjuk meg a bejelentet 242 forintos összeget. 

 

Ennek pedig nem más, mint Mészáros Lőrinc örülhet, hiszen egyik érdekeltsége, az Opus Global Nyrt. 2021, március 31-én felvásárolta a TITÁSZ áramszolgáltatót, így a megemelt rendszerhasznélati díj hozzá folyik be. No persze az állam is jól jár, hiszen az emelkedő tételekre ráhúzzák a 27 százalékos áfát is. Ez azt jelenti, hogy a piaci ár bevezetése után az áramszámlára befizetett minden 100 forintból 21 forgalmi adóként a központi büdzsét gyarapítja, az állam minden kilowattóra áramon 50,82 forintot kaszálna.

 

Összefoglalva:

  • a lakosság áramellátását hazai termelésből meg lehet oldani, és ez lényegesen olcsóbb, mint amit a tőzsdei árak mutatnak,
  • a kormány által meghatározott, Holoda Attila szerint nem létező „piaci ár” jóval magasabb, mint a tőzsdei ár,
  • a végső összeg legnagyobb részét ugyanis a rendszerhasználati díj és a 27 százalékos áfa emeli meg ilyen brutális mértékben.

 

Mindebből az következik, hogy a kormányzati kommunikációval ellentétben nem a lakossági fogyasztók terheinek csökkentése a cél, hanem Mészáros Lőrinc vagyonának további hizlalása, valamint a költségvetésen tátongó hatalmas lyuk foltozgatása.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind