Egyén, család, önkormányzat, egyház, civilek, állam – törvénnyel állna a sor végére a rászorulók támogatásában az Orbán-kormány

Válságos időkben épp ilyen törvényre volt szükségünk? „Az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős” – foglalnák törvénybe Orbánék.
Cservenák Zoltán

2022. október 19. 17:22

Egyén, család, önkormányzat, egyház, civilek, állam – törvénnyel állna a sor végére a rászorulók támogatásában az Orbán-kormány

Szokásos, semjéni időben, éjfél előtt nem sokkal nyújtotta be Semjén Zsolt a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról című törvényjavaslatot, amiben a kormány lényegében kivonulna a szociális ellátórendszerből.

 

Egészen pontosan az a helyzet, hogy az Orbán-kormány szerint a bajbajutottak támogatásánál az államnak az utolsó lehetséges segítségnyújtó pozíciója a legmegfelelőbb, magyarán csak akkor segítenek, ha mindenki más kudarcot vallott.

 

A javaslat lényegi része ez:

 

„(1) Az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős.

(2) Ha az egyén a szociális biztonságának megteremtésére önhibáján kívül nem képes, abban – anyagi lehetősége és személyes képessége arányában – a hozzátartozó kötelessége segíteni.

(3) Ha az egyén megélhetése önmaga és a hozzátartozók által nem biztosítható, a lakóhelye szerinti települési önkormányzat gondoskodási kötelezettsége áll fenn.

(4) Az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és – erejükhöz mérten történő – segítése.

(5) Ha az egyén szociális biztonsága a (4) bekezdésben foglaltak ellenére nem teremthető meg, annak biztosítása az állam kötelezettsége.”