Egyáltalán nem biztos, hogy Oroszország megnyeri a háborút az amerikai külügyminiszter szerint

Antony Blinken a BBC-nek nyilatkozott.
Kovács M. Norbert

2022. március 05. 15:35

Egyáltalán nem biztos, hogy Oroszország megnyeri a háborút az amerikai külügyminiszter szerint

Egyáltalán nem biztos, hogy az Ukrajna ellen indított háborút Oroszország megnyeri, mondta a BBC-nek Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

 

Blinken a brit közszolgálati médiatársaság televíziójában szombaton sugárzott – a NATO-tagállamok külügyminisztereinek előző napi rendkívüli brüsszeli tanácskozásán adott – interjúban kijelentette: azt nem tudja megmondani, hogy a konfliktus meddig tart, de személyes meggyőződése, hogy Ukrajna katonai veresége nem magától értetődő, abszolút elképzelhető, hogy idővel Ukrajna kerül ki győztesen a háborúból.

 

Ha Moszkva szándéka az, hogy valamiképp megdöntse az ukrán kormányt és saját bábrezsimjét ültesse a hatalomba, azt „ilyen vagy olyan módon 45 millió ukrán fogja elutasítani”

 

– mondta az amerikai külügyminiszter.

 

Sokat mondó ebből a szempontból egyáltalán az az elképzelés is, hogy Moszkva alá tudná vetni saját akaratának e 45 millió ukránt, aki elszántan harcol saját jövőjéért és szabadságáért, egy olyan jövőért, aminek nem része az, hogy Moszkva rátenyereljen Ukrajnára

 

– fogalmazott Blinken a BBC-interjúban, majd hozzátette: 

 

az ukrajnai háború már eddig sem úgy alakult, ahogy azt Vlagyimir Putyin kitervelhette.

 

Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország egyre brutálisabban lép fel az ukrajnai civilekkel szemben, és célba vette a lakossági víz-, áram- és hőszolgáltató infrastruktúrát is. Tragikus módon ezek a módszerek is Putyin forgatókönyvének elemei között szerepelnek – tette hozzá.

 

A brit védelmi minisztérium szombaton közzétett hírszerzési értesülései szerint ugyanakkor az elmúlt 24 órában észlelt orosz légi és tüzérségi csapások száma alacsonyabb volt, mint a korábbi napokban.

 

Blinken a szombati BBC-interjúban határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok rendszerváltás elérésére törekszik-e Oroszországban.

 

Kijelentette: 

 

ez nem az Egyesült Államok dolga, az orosz népnek kell döntenie arról, hogy ki vezesse az országot.

 

Hozzátette azonban: azt a kérdést feltenné az oroszoknak, hogy az Ukrajna ellen indított kiprovokálatlan és indokolatlan háború miként mozdítja elő az ő érdekeik érvényesülését.

 

Az biztos, hogy a háború terheit az orosz emberek viselik, hiszen az Oroszország ellen érvénybe léptetett súlyos külföldi szankciók következményeit ők is megérzik

 

– mondta a BBC televíziónak nyilatkozva az amerikai külügyminiszter.

Címlapon

mutasd mind