Egyáltalán nem biztos hogy mindenkinek jut a hatósági áras tűzifából

Az agrárminiszter szerint elegendő tűzifa-mennyiség áll rendelkezésre az országban, de a tapasztalatok szerint van olyan erdőgazdaság, ahol egyáltalán nem lehet kapni, máshol több hónapos a várakozási idő.
Kékes Viktória

2022. szeptember 21. 08:48

Egyáltalán nem biztos hogy mindenkinek jut a hatósági áras tűzifából

A szeptember 8-án tartott kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a gáz kiváltásának érdekében a kormány arról döntött: hatósági áras lesz a tűzifa és mindenkinek tíz köbméter fát az állami gazdaságok biztosítani fognak ezen az áron

 

Néhány nappal később próbavásárláson voltunk, ahol az derült ki, hogy rendelet híján elég nagy a káosz a hatósági tűzifa vásárlása körül, és csak annyi volt a biztos: érdemes megvenni mielőbb a fát. 

 

Tíz nappal Gulyás Gergely bejelentését követően jelent meg az erről szóló rendelet, az agrárminiszter pedig bejelentette a program elindulását. Nagy István azt mondta:

 

„Mindenkit megnyugtatok, hogy a jó erdőgazdálkodásnak köszönhetően a fűtési időszakra elegendő tűzifa-mennyiség áll az ország rendelkezésére” 

 

Az RTL Híradó tudósítása szerint azonban ez koránt sincs így. A műsor egyik nézője arról tájékoztatta őket, hogy másfél nap után feladta a tűzifa beszerzést:

 

„Foglaltat jelez a telefon, nem veszik föl, vagy ha fölveszik, utána gyorsan mellérakják. Délben föladtam, és Érden sikerült egy maszek tüzépesnél 95 ezer forintért egy erdei köbméter fát venni. Elképzelhető, hogy nagyobb türelem kellett volna hozzá, csak mivel ugye egyre hűvösebbek az idők, az ember elveszti a türelmét”.

 

Egy másik néző azt írta, az egyik állami erdészetnél nem kapott hatósági áras kemény tűzifát, azt mondták neki, hogy jövőre érdeklődjön.

 

Az RTL is felhívott néhány, véletlenszerűen kiválasztott értékesítési pontot a 152 közül. Volt, ahol annyit ismételgetett az automata, „kérem, hogy átmeneti túlterheltség miatt hívását később ismételje meg”. Több helyen folyamatosan foglalt volt a vonal, de találtak olyan erdészetet is, ahol azonnal tudtak volna fát adni – ha a nyitvatartási idő alatt, 12-től 15 óra között mennek és el is tudják szállítani a fát.

 

Egy szombathelyi telepen azonban azt mondták:

 

2-2,5 hónap a kiszállítási idő, azaz aki most rendel november végén-december elején juthat fához. De annak is kell 1-1,5 hónapot várni, aki meg tudja oldani a megvásárolt fa elszállítását.

 

Az RTL megkereste a kormányt is a hatósági áras tűzifa megvásárlása körüli problémákkal kapcsolatban. Válaszként csak annyit írtak „mindenki hozzájut kedvezményes áron az igényelt mennyiséghez”.