Egy uniós rangsor szerint is érdemes Szegedre jönni egyetemistának

Újabb nemzetközi rangsorban szerepelt sikeresen a Szegedi Tudományegyetem. A nemzetközi U-Multirank azért méri fel a világ egyetemeit, hogy segítséget nyújtson a külföldre készülő diákoknak a választásában. Szeged előkelő helyen végzett a toplistán.

2019. június 09. 09:11

Egy uniós rangsor szerint is érdemes Szegedre jönni egyetemistának

Az Európai Unió által támogatott U-Multirank rangsor 96 ország felsőoktatási intézményét, köztük 15 magyarországi egyetemet értékelt, több mint 30 indikátor szerint. Az SZTE a tudástranszfer területén teljesített a legjobban.

A nemzetközi U-Multirank rangsor 2014-ben kezdte mérni a világ felsőoktatási intézményeit. Az Európai Unió célja egy olyan többdimenziós egyetemi rangsor létrehozása volt, mely segítséget nyújthat a külföldön tanuló diákoknak a felsőoktatási intézmény kiválasztásában.

Éppen ezért a rangsort nemcsak néhány szempont alapján állítják össze, hanem öt fókuszterületen 36 indikátort vizsgálnak. Figyelembe veszik a felsőoktatási intézmények kutatási és oktatási tevékenységét, regionális szerepvállalását, nemzetközi láthatóságát, valamint a tudástranszfer területén elért eredményeket.

A 2019-es rangsorban 96 ország 1711 felsőoktatási intézményét értékelték többek között Svédországból, Japánból, Oroszországból, Portugáliából, de Namíbia, Malajzia és Irán is helyet kapott a listán.

A magyarországi egyetemek közül 15 intézmény szerepel a rangsorban, köztük a Szegedi Tudományegyetem is.

Az SZTE a tudástranszfer területén végzett a legeredményesebben. Ezen a területen a partnerekkel közös publikációk és az idézett publikációk indikátorában érte el az egyetem a legmagasabb értéket.

Előkelő helyet foglal el az SZTE a kutatás területén is. Mind a szakmai, mind az interdiszciplináris publikációk számában és minőségében eredményesen szerepelt a szegedi egyetem.

A nemzetközi U-Multirank rangsor több szakterületen is értékelte a Szegedi Tudományegyetemet – többek között – biológia, kémia, informatika és matematika diszciplínában.

Az intézmény számos területen kiemelkedően teljesített.