Egy újabb lépés, hogy Szeged zöld város legyen – megkezdődtek a véderdő telepítések Szeged határában

Fontos vállalása volt a városvezetésnek, hogy véderdőket telepítsen Szeged körül. A munka kedden elkezdődött Kiskundorozsma határában, közel egy hektáron.
Bod Péter

2022. március 22. 11:47

Egy újabb lépés, hogy Szeged zöld város legyen – megkezdődtek
a véderdő telepítések Szeged határában

A zöld város program keretében 2024-ig három ütemben összesen 10 hektáron ültetnek véderdőket Szeged határában 

 

– mondta el reggel nyolc órakor Kiskundorozsmán a Vályogos utca melletti egyik önkormányzati területen Mihálik Edvin önkormányzati képviselő, a város zöld ügyeiért felelős tanácsnok.

 

Ezúttal egy önkormányzati tulajdonban lévő, egyhektáros területen kezdődött el a véderdő-telepítés, aminek leginkább azt kell megakadályozni, hogy a Szeged környéki földekről és földek felől a szálló por bekerüljön a városba 

 

– hangzott el a faültetéssel egybekötött sajtótájékoztatón. Természetesen mellette fontos, hogy a jelenleginél sokkal jobb mikroklímát teremtenek az elültetett fát. Erre a becslések szerint négy-öt évet kell várni. Ekkorra érik el a fák azt a nagyságot, amikor már megfelelő módon hatást gyakorolhatnak a környezetükre.

 

 

Mint Mihálik Edvin ismertetőjéből kiderült, most az egyhektáros terület 80 százalékán ültetnek fákat: 1350 darab pusztaszilfát, míg a rendelkezésre álló önkormányzati terület fennmaradó 20 százalékára egy későbbi időpontban további 150 fát ültetnek.

 

Ezek teljes költsége kétmillió forint, amit az önkormányzat saját kasszájából biztosít. A faültetésben a helyi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákjai és tanárai segédkeztek, megközelítőleg húszan.

 

Az erdészeti technikum oktatói a Szeged.hu kérdésére elmondták, alaposan előkészítették a korábban bérbe adott területet. Az elmúlt években itt egyebek mellett fóliáztak. A szántásnál és a faültetésnél egyaránt figyelembe vették az itt futó közműveket, a védőtávolságokat megtartották.

 

 

Több mint egy méter mélyen felszántották a teljes egyhektáros területet, így minden esély meglehet arra, hogy az elültetett fák 90 százaléka megmaradt. Hozzátették, hogy ennél is jobb mutatókkal rendelkeznek, mert az elmúlt évben ültetett fáik 95-98 százaléka kihajtott.

 

A véderő-telepítések hamarosan a Jura Ipari Park melletti háromhektáros területen folytatódnak, majd ezt követően egy a Maty-ér melletti hathektáros területen fog az önkormányzat fákat ültetni.

 

Mihálik Edvin érdeklődésünkre elmondta, hogy további véderdő telepítésekben gondolkodik a város, de erről egyelőre pontosabb részletek még nem állnak rendelkezésre. A mostani erdőtelepítés a helyi, klímaváltozás elleni küzdelem részét képezi.