Egy újabb kormánydöntés, amely ellentétes az ország és a lakosság érdekeivel

A jövőbeli napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati betáplálását felfüggesztő kormányzati döntés ellentétes az ágazat, a lakosság és az ország érdekeivel is a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség szerint.
Vass Imre

2022. október 16. 15:40

Egy újabb kormánydöntés, amely ellentétes az ország és a
lakosság érdekeivel

A közleményükben azt írták: megdöbbenéssel fogadta a magyarországi napelemes szakma Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatóján tett bejelentését, amely szerint a tervbe vett, de engedélyt még nem szerzett napelemek által termelt villamos energiát a jövőben bizonytalan ideig nem fogadja a villamosenergia-rendszer - írta a szövetség.

 

Ezzel a szaldós elszámolás is megszűnik, miközben arra az Európai Unió előírásai szerint a jövő év végéig még lenne lehetőség - áll a közleményben. A hálózati visszatáplálás lehetőségének megszüntetése a háztartások számára értelmetlenné teszi a napelemes beruházásokat - tették hozzá.

 

A szakszövetség szerint a bejelentés ellentétes a kormány eddigi törekvéseivel, a napelemes rendszerek elterjedésének ösztönözésével.

 

Kitértek arra is, hogy Gulyás Gergely a szerdai sajtótájékoztatón elismerte, a betáplálás felfüggesztése a háztartásoknál lassítja a megtérülést, mert az energiafelhasználás időpontját az energia megtermeléséhez kell időzíteni, ha valaki nem ehhez időzíti, akkor akkumulátort kell vennie, ez pedig drágább beruházást is jelent.

 

A Szövetség közölte, egy akkumulátoros tároló legfeljebb a napközbeni túltermelést képes tárolni, hogy miután hazatértek, felhasználható legyen a környezetbarát módon megtermelt energia. Ráadásul az akkumulátoros tárolásnak jelentős a költségvonzata.

 

Példaként említették, hogy a tavaly novemberben kiírt lakossági napelemtelepítési pályázat 2,9 millió forintra taksálta egy 5 kilowattpeakes (kWp) teljesítményű, 2,2 millió forintba kerülő napelemes rendszerhez tartozó akkucsomag telepítésének költségét, az árak pedig azóta csak emelkedtek.

 

 

Ezzel a lépéssel a kormány a napelemes rendszerek terjedésének elősegítése helyett a fejlődés ellenében lép fel és nem segíti azt sem, hogy csökkenjen Magyarország jelentős villamosenergia-importja.

 

LMP: a kormány üldözi a megújuló energiát

Az LMP követeli, hogy a kabinet vonja vissza a döntését, miszerint a jövőben telepítendő, nem erőművi napelemek által termelt villamosenergia nem táplálható be a hálózatba - mondta Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatóján, úgy értékelve: a kormány üldözi a megújuló energiát.

 

Az ellenzéki politikus kijelentette: a változtatás csapás a magyar megújuló energiatermelés elterjedésére, és még inkább kiszolgáltatja az országot az orosz fosszilis energiának.

 

Bár a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján a döntést azzal indokolta, hogy a magyar villamosenergia-hálózat nem tudja befogadni a háztartásokban vagy a vállalkozásokban saját részre megtermelt energiát, ez hálózatfejlesztéssel megoldható lenne, és meglenne rá a költségvetési forrás is - mondta Kanász-Nagy Máté.

 

Sérelmezte, hogy a rendelkezés miatt nő a napelemtelepítés megtérülési ideje, ami visszaveti majd a használatát, holott a háztartási napelemek bár csekély, de dinamikusan bővülő részei a hazai energiatermelésnek.

 

Mindez már a második „pofon” a megújulóenergia-termelésnek, az első az volt, amikor a kabinet lényegében betiltotta a szélerőművek telepítését - jegyezte meg.