Egy tiszai halász drámáján keresztül mutatják be a 140 éve történt árvízi tragédiát

Az 1879-es szegedi árvíz névtelen hőseinek is emléket állít az a táncmű, amelyet kedden a Szegedért Alapítvány gálaestjén mutatnak be a nagyszínházban. Több szegedi néptánccsoport hetek óta készül az ősbemutatóra. A próbán jártunk.

2019. március 08. 23:00

A Délikert, a Suhancok és a Tiszavirág Táncegyüttes táncosai esténként hetek óta a Kecskési Művelődési Házban próbálnak, készülnek az ősbemutatóra. A Szeged szebb lesz, mint volt című produkció alkotóit szerda este mi is meglátogattuk.

– Egy kisember, Bitó János tiszai halász egyéni tragédiáján keresztül szeretnénk bemutatni az 1879. március 12-én történteket. Bitónak már a bölcsőjét is a Tisza ringatta, úgy ismerte a szabályozás előtti folyót, mint a tenyerét. Ám hiába figyelmeztetett mindenkit, hogy be fog következni a tragédia, senki sem hitt neki. A város elöljárói úgy voltak vele, addig is mindig megúszták az árvizet, azután is megfogják. Nem így lett – mondja Hell István, a darab szövegírója, aki maga is táncolni fog a produkcióban.

A szerző elmondta, a legnagyobb kihívást az jelentette számára, hogy nem dokumentumjátékot, hanem igazi drámát szeretett volna alkotni, ebbe próbálta beleilleszteni az árvíz történetét.

– A valóságban nem minden így történt, de történhetett volna így is – mondta Hell István, aki komoly kutatómunkát is végzett a darab megírása előtt, ám mégis az volt az elsődleges célja, hogy a tragédia mélységeit érzékeltesse.

Bitó Jánost, a történet főszereplőjét az egyik táncos, Bogár Szabó Bálint alakítja. Mikszáth Kálmánt, akinek korabeli írásait forrásként is felhasználták a darabban, Gömöri Krisztián kelti majd életre a színpadon.

– Számomra ez az egész mű egy hatalmas érzelmi cunami – mondta Simoncsics Pál rendező-koreográfus. – A legnehezebb feladat az, hogy ne csak egy tragédiát mutassunk be a tánc formanyelvén, hanem az érzelmi oldalát is át tudjuk adni annak a 140 évvel ezelőtti éjszakának, amikor épületek dőltek össze, emberek haltak meg, életek mentek tönkre.

Hell Nikolett dramaturg szerint komoly kihívás az egész alkotógárdának egy történetet a tánc formanyelvén elmesélni úgy, hogy azt szavak nélkül is mindenki megértse.

– Nem ez az első közös munkánk ezzel az alkotógárdával, nagy segítség, hogy összeszokott csapattal dolgozhatunk, az újdonság az, hogy most mindezt a nagyszínház színpadán kell majd előadnunk.

Az árvízi tragédiáról eddig még nem született ennél nagyobb szabású mű. A szöveg, a zene, a koreográfia, minden eredeti.

A táncdráma zenéjét Szalárdy Levente írta, rockos alapra készítette el, de komoly- és népzenei alapjai is vannak, így maga a tánc is kilép az autentikus folklórból.

– Az, hogy egy néptáncprodukcióhoz kellett zenét szerezni egyszerre megnehezítette és meg is könnyítette a munkámat, hiszen az egész Kárpát-medencei folklórt alapul vehettem. A zene felét azonban műzenei alapok jelentik, többek között Liszt Ferenc szegedi árvízzel kapcsolatos művét is felhasználtam a darabhoz – mondta el a zeneszerző.

A táncosok – a Délikert, a Suhancok és a Tiszavirág Táncegyüttes tagjai – hosszú hetek óta próbálják a Szeged szebb lesz, mint volt című táncdrámát a Kecskési Művelődési Házban. Az utolsó simításokat hétfőn végzik el a darabon, amikor a végső helyszínen, a nagyszínház színpadán nyeri el végleges formáját a táncjáték.

Először kedden este, a Szegedért Alapítvány zártkörű gáláján mutatják be a hetven perces, egyfelvonásos táncdrámát, majd egy hét múlva, március 18-án az érdeklődő szegediek is megnézhetik az előadást.

Nyitóképünkre kattintva megnézhetik Szabó Luca próbán készült fotóit.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!