Egy személy – egy könyv: Váradi Gábor három másodperc után választott

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában a tanár, képregényalkotó Neil Gaiman és Terry Pratchett Elveszett próféciák című kötetét ajánlja.
Szegedi Tükör

2022. február 03. 18:11

Egy személy – egy könyv: Váradi
Gábor három másodperc után választott

Hogy kedvenc könyv? Nem fair azt kérni, hogy csak egyet válasszak. De mégis muszáj volt, és hosszas – körülbelül három másodperc – töprengés után Neil Gaiman és Terry Pratchett közös műve, az Elveszett próféciák mellett döntöttem. (Az ezüstérmes Jókai Mór: A jövő század regénye.)

 

Az olvasás nálam olyasmi, amit akárhogy is próbált a sok év oktatás kinevelni belőlem a kötelező és egyéb büntető olvasmányokkal, csak nem sikerült, míg mondjuk a számolástól vagy a sporttól hatékonyan vették el a kedvem egy életre. Sokat és szívesen olvasok, az is előfordul, hogy egyszerre több mindent. Mást olvasok utazáskor, mást elalvás előtt és mást a Magány Erődjében. Olyan is van, hogy mindhármat más nyelven, és még az is előfordul, hogy ebből csak egy a képregény. De egy-egy kötet újra és újra előkerül, és mindig egy kicsit más, fölfedezek benne valamit, amire már nem is emlékeztem korábbról.

 

Az Elveszett próféciák is újra meg újra előkerül, és mindig más, van benne valami, ami korábban mintha még nem is lett volna ott. És mindig azzal kezdem és fejezem be, hogy ez a legjobb könyv a világon. Bár ezt inkább a Bibliára illik mondani, de ez egy kicsit olyan, mintha a Bibliát nem egy Isten diktálta volna, hanem legalább kettő, akik humorban és emberségben próbálják egymást túllicitálni.

 

A kötetet, bár hallomásból már ismertem, szinte lehetetlen volt beszerezni. Nagy nehezen sikerült egy példányra ráakadnom Szegeden, az eredeti ára többszöröséért. Ez nem mostanában volt. Akkoriban lettek a könyvárak négyjegyűek. Már meg se lep, hogy rá pár napra, egy raktárkisöprésből mindjárt elém bukkant három példány is, egyenként 147 forintos áron. Nem tudták, mit adnak el ennyiért. Valamit, ami nem görbe tükröt tart a vallásos irodalom elé, hanem egy nagyon is egyeneset, ami megmutatja, hogy valójában mi is a görbe. És teszi ezt úgy, hogy közben egy szemernyi gúnyt sem érzünk a poénok mögött.

 

Egy angyalról és egy démonról szól, akik tudják, hogy ellenségek, de érzik, hogy a legjobb barátok. Meg boszorkányokról és boszorkányvadászokról, akik nem olyanok, mint várnánk, hanem sokkal jobbak. Az Apokalipszis négy lovasáról, és persze a másik négyről, akik valamiért nem szerepeltek a Szentírásban. És az Antikrisztusról, aki egy fatális véletlen folytán egy angol kisvárosban cseperedik fel már-már bántóan normális gyerekké. Igazi sírva nevetős világvége. Imádom.

 

Neil Gaiman és Terry Pratchett Elveszett próféciák című kötete a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.

 

Nyitóképünket a Tiszatájról vettük át.