Egy személy – egy könyv: Trogmayer Éva egy meteorként becsapódó könyvet ajánl

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában az író, újságíró Neil Gaiman Amerikai istenek című könyvét ajánlja.
Szegedi Tükör

2022. augusztus 14. 14:03

Egy személy – egy könyv: Trogmayer
Éva egy meteorként becsapódó könyvet ajánl

Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy szeretek-e olvasni, a mai napig elgondolkodom a válaszon. Általában persze egy egyszerű igennel felelek, ám ez valójában meg sem közelíti az igazságot. Én nemcsak szeretek olvasni, de együtt is lélegzem a történetekkel. A könyvek egyszerre segítenek álmodni, dönteni és élni. El sem tudok képzelni olyan világot, amiben nem várnak rám könyvek. Így nőttem fel, körülöttem mindig mindenki olvasott, jó ideig nem is jártam olyan lakásban, ahol ne roskadásig pakolt könyvespolcok foglalták volna el a falak nagy részét. Könyvet tartani a kezemben olyan természetes volt, mint levegőt venni. Ez persze nem jelenti azt, hogy kamaszként ne lettek volna „csak azért sem olvasok” időszakaim, de végül mindig győzött a mindent megváltoztató történetek iránti éhségem. Így került a kezembe először a Száz év magány, és lettem azonnal elkötelezett Márquez-rajongó, majd a Firenzei varázslónő, ami kinyitotta a kaput Rushdie varázslatos világára. De az igazán nagy, és ma már biztosan tudom, hogy örökké tartó „szerelem” csak utánuk következett.

 

A húszas éveim elején jártam, amikor a húgom a kezembe adott egy gyűrött könyvet. Sosehol volt a címe. A borítón London sziluettje rajzolódott ki, és egy Neil Gaiman nevű ember írta, akiről addig egyáltalán nem hallottam. Amikor befejeztem a könyvet, úgy éreztem, számomra már sosem lesz többé ugyanolyan a világ. Tudtam, hogy egész életemben vártam erre a történetre, arról viszont sejtelmem sem volt, hogy mit tartogathat még számomra a Gaiman-univerzum. Mert, ha a Sosehol egy villám, akkor az Amerikai istenek egy meteor erejével csapódott az életembe.

 

Nem szeretem azt mondani, hogy van kedvenc könyvem, mert úgy gondolom, hogy minden életszakaszban mást keresünk a történetekben, de ha valaki megkérdezi, mit olvasson, az Amerikai isteneket biztosan ajánlom. Árnyék története egy igazi felszabadulás mese, egy a világ minden táján érvényes, mitikus elemekkel átszőtt izgalmas urban fantasy. Különleges, csodákkal teli utazás egy földrész talán kiismerhető, és az emberi lélek majdnem biztosan kiismerhetetlen tájain. Lebilincselő mese a sejtjeinkben hordozott múltról, az emberiség közös gyökereiről és arról, hogy mindezeknek hol a helye száguldó világunkban. Az Amerikai isteneket már megjelenése pillanatában klasszikusként emlegették, ami nem véletlen. A Hugo-, Nebula-, Locus- és Bram Stoker-díjas Gaiman korunk legnagyobb mesélői közé tartozik, az Amerikai istenek pedig életművének egyik legkiemelkedőbb és legcsodálatosabb darabja lett. Letehetetlen könyv, aminek szerintem minden könyvespolcon ott volna a helye.

 

Neil Gaiman Amerikai istenek című műve kölcsönözhető a Somogyi-könyvtárból.