Egy személy – egy könyv: tippek arra, hogyan éljünk a mában

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában Dobó Ferenc Levente, a PanoptikumArt.com Brand Szobrász Studio tulajdonosa Héctor García–Francesc Miralles Icsigo icsie című könyvét ajánlja.
Szegedi Tükör

2021. december 16. 14:49

Egy személy – egy könyv: tippek
arra, hogyan éljünk a mában

Az olvasás számomra olyan élmény, amiről sosem szeretnék lemondani. Nem könnyű feladat sem időt szakítani rá, sem olyan nyugalmi állapotba kerülni, hogy valóban csak a könyvre tudjak koncentrálni. De egy nagyon határozott és betartott időgazdálkodással általában sikerül ez a feladat is...

 

Az első igazi könyvélményeim, amikre vissza tudok emlékezni, és nagy hatással voltak rám, P. Howard (Rejtő Jenő) könyvei voltak. Gyerekként, ha beteg voltam, a szüleim mindig a Dédihez vittek gyógyulni, ahol a könyvespolcon – többek között – rengeteg Rejtő volt. Imádtam a sztorikat, nem bírtam lerakni őket, nekem P. Howard lett a világirodalom remekei között az első.

 

Azért nem szeretnék erről az élményről – mint olvasás – lemondani, mert imádom, amikor a sorok között elindul a fantáziám, elképzelem az olvasottakat, a párbeszédek mellé a kaján vigyorokat vagy a különböző gesztusokat. A képzeletemmel tudok felöltöztetni mindent, és ami szintén nagyon fontos dolog, őrületesen tud inspirálni, gondolatokat ébreszteni a munkámhoz, az alkotáshoz.

 

Ezért nem tudnám soha elképzelni, hogy abbahagyjam az olvasást, hiszen szerves része, formálója a gondolataimnak és azokon keresztül az alkotásaimnak... Legutóbbi szoborkompozíciómnak, a Memento Morinak is pont egy könyv volt az inspirálója. Nevezetesen Héctor García–Francesc Miralles Icsigo icsie című könyve, amely arra próbál rávezetni, hogyan élj a mában. Hogyan ragadd meg a pillanatot, hogyan szeresd az életet, hogyan próbálj meg ember maradni, és hogyan próbálj az élet minden pillanatából, még a legegyszerűbbnek tűnőkből is – és nem csak azokból, amelyek számodra fontosak – meríteni. Minden átélt pillanatod a tiéd, és csakis rajtad múlik, mennyi erőt és életet tudsz magadnak meríteni belőle, feldolgozni az életed gazdagításához, értékesebbé tételéhez. Amihez sokszor nem is kellenek olyan nagy dolgok.

 

Számomra adni a világ legkönnyebb és leghálásabb feladata. A saját élményeinkkel vagy a mások számára létrehozott saját élményeinkkel mindig ráhatással vagyunk a környezetünkre és a világra egyaránt. Éppen ezért én őszintén hiszek az alkotás vagy a boldog közös alkotás embert formáló erejében. És ha ezt éppen olvasásnak hívjuk, akkor abban is. Szívemből ajánlom mindenkinek, hogy vegye kezébe ezt a könyvet, érdemes. És érdemes néha egy-egy gondolatánál meg is állni, hogy tudatosodjanak bennünk ezek a nagyszerű gondolatok. Mindannyiuknak nagyon jó olvasást kívánok hozzá!

 

Héctor García – Francesc Miralles Icsigo icsie című könyve a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.