Egy személy – egy könyv: Szekeres Ildikó Van Gogh válogatott levelei című kötetet ajánlja

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában a szegedi egyetem jogi karán működő Europe Direct Szeged irodavezetője Vincent van Gogh Théo öccsének írt leveleit ajánlja.
Szegedi Tükör

2023. január 22. 12:37

Egy személy – egy könyv: Szekeres
Ildikó Van Gogh válogatott levelei című kötetet ajánlja

Vincent van Gogh már gyermekkoromban hatással volt rám. Könyvtárból kölcsönözhető albumokban a képeit, rajzait nézegettem és csodáltam már akkor is. Néhány festményét később „élőben” láttam európai múzeumokban szétszórva, de az első igazán meghatározó személyes élmény 2009-ben, az amszterdami Van Gogh Múzeumban ért. A nagyszerű kiállítás végén megmagyarázhatatlan volt számomra saját reakcióm: a festő és öccse sírját ábrázoló, valós méretű fekete-fehér fotó annyira szíven ütött, hogy a könnyeim is kicsordultak.

 

Akkor még nem sejthettem, hogy egyszer ott fogok állni annak a szobának a küszöbén Auvers-sur-Oise-ban, ahol van Gogh a haláltusáját vívta, és megilletődve fogom a fejfáját megérinteni az auvers-i temetőben, ahol Théóval, az öccsével együtt nyugszanak.

 

Párizsban, a Musée d’Orsay-ben rendezett nagyszabású van Gogh kiállításon tapasztalhattam meg újra, milyen az, amikor egy festmény olyannyira rabul ejt, hogy az ember nem tud a bűvköréből kiszakadni. Csak Albrecht Dürer Münchenben látható önarcképe volt rám korábban olyan hatással, mint Párizsban egy-egy van Gogh-önarckép: megkövülve álltam előtte, és nem tudtam továbblépni.

 

2013-ban teljesen véletlenül láttam meg egy párizsi könyvesboltban azt a kötetet, amelyben Vincent van Gogh Théo öccsének írt leveleit adták közre. Az, hogy franciául olvashattam ezeket a szívfacsaró írásokat, még személyesebbé tette az élményt, hiszen a levelek egy részét így az eredeti nyelven tudtam befogadni (a van Gogh testvérek hollandul, angolul és franciául leveleztek egymással). A magyarul elérhető „Van Gogh válogatott levelei” című kötet nagyjából a fele annak az anyagnak, amit a Gallimard újra kiadott.

 

Egyszerre gyönyörű, ugyanakkor elmondhatatlanul fájdalmas e sorokat olvasni, hisz a történet tragikus végét ismerjük. Van Gogh lelkének szinte minden rezdülése feltárul előttünk: a hit, az öccse iránti szeretet, a remény, az útkeresés, a lelkesedés és a csalódás örökös körforgása, rövid életének méltatlan küzdelmei, a nélkülözés, a betegség, a sikertelenség. Az olvasó némán, legbelül zokogva kíséri végig a festőóriást a sors által számára kijelölt stációkon.

 

A Van Gogh válogatott levelei című kötet a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.