Egy személy – egy könyv: Száz Krisztina Vámos Miklós-kötetet ajánl

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában a szegedi önkormányzat protokoll- és rendezvényszervező referense a Legközelebb majd sikerül című regényét ajánlja.
Szegedi Tükör

2022. február 19. 10:13

Egy személy – egy könyv: Száz
Krisztina Vámos Miklós-kötetet ajánl

Kisgyermekként sokat nyaraltam a nagymamámnál falun az unokatestvéremmel. A számítógépet és az internetet megelőző világban boltososdi volt az egyik kedvenc játékunk. Minden, amit találtunk, az általunk berendezett bolt készletévé vált. Így a szekrényben lévő Olcsó Könyvtár sorozat darabjai is. Akkor még csak a portékát jelentette, és nem az olvasnivalót. (Most is őrzök néhány példányt ezekből a zsebméretű, puhakötéses könyvekből.)

 

Emlékszem, hogy kisiskolásként a Nők Lapjából kellett felolvasnom a mesét ebéd után a nagyinak. Akkor ez még nem volt élmény. Középiskolában a magyar fakultáción az olvasás egy új dimenziója nyílt meg. Magyar és világirodalmi művek kerültek a látószögembe, melyeken keresztül már megéreztem az olvasás igazi élményét és értékét. A főiskolai éveim alatt rengeteg könyvet vásároltam a Kárász utcai antikváriumban. A házi könyvtáram nagyobb részét ezek teszik ki.

 

A pandémia idején a Líra elindított egy online sorozatot Otthon olvasok címmel, amelyben Nyáry Krisztián kortárs írókkal beszélgetett arról, hogyan töltik a karanténos időket, mit olvasnak, és min dolgoznak. Ez az online sorozat ráirányította a figyelmem jó néhány remek olvasmányra. Például Ulickaja, Nádasdy Ádám, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Vámos Miklós, Grecsó Krisztián és Darvasi László újabb műveire.

 

Rendkívül izgalmasnak tartom Jodi Picoult könyveit is, amelyek fontos morális kérdéseket járnak körül, mint például a női jogok, a szervdonorkérdés és az abortusz.

 

Amit újdonsült kedvenceimből kiemelnék, az Vámos Miklós Legközelebb majd sikerül című regénye. Kicsit eltér a megszokott Vámos-könyvektől. A történet kilenc évet foglal magába, ahogy a szerző fogalmaz: „a kilenc fejezet Beethoven egy-egy szimfóniájának szerkezetét, mondandóját, hangulatát, lendületét követi, amennyire a nyelv eszközei engedik. Voltaképp szimfonikus regény keletkezett, zenés próza. Végül örömpróza? Bárcsak.”

 

A két főszereplő, a hangmérnök és a filmíró (mindkettő Iván!) a Basszuskulcs nevű romkocsmában találkozik. Hamarosan megalapítják a válási tanácsadó cégüket. A filmíró Beethoven szimfóniáiról szeretne filmet készíteni, így miközben zajlik a cselekmény, mindig megjelenik a soron következő szimfónia egy-egy tétele. Nagyon izgalmas úgy olvasni, hogy közben hallgatjuk a zenét, és így az irodalom és a zene egymást kiegészítve az olvasás egy új, gazdagabb élményét nyújtja. Mindig vonzott a társművészetek összekapcsolása. Legutóbbi élményem a Szegedi Kortárs Balett Bartók-koreográfiája, ahol a Concerto dallama és a tánc egészíti ki egymást.

 

Természetesen annak is remek olvasmány a könyv, aki nem muzsikus, de ha az olvasó ért is a zenéhez, akkor még több élményt ad, hiszen időnként utal a szerző a tempójelzésre, az alcímekre, a karmesterre, és sokszor megjelenik Beethoven életrajzából egy apró esemény is.

A cím egyben a regény mottója. Vámos szerint Beethovent vezényléskor csak a nagy ívek érdekelték, „ha becsúsztak fals hangok, ő sosem ismételtetett, hanem így szólt: Legközelebb majd sikerül”. Ki tudja? Mindenesetre a könyvben egy másik jelentést kap. De ezt már nem árulnám el. Aki szereti Vámos stílusát, annak biztosan élményteli lesz ennek a regénynek az elolvasása.

 

Vámos Miklós Legközelebb majd sikerül című regénye a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.