Egy személy – egy könyv: Szaszák Zsolt képtelen letenni az Asylumot

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában a Szegedi Nemzeti Színház színművésze Madeleine Roux horrortrilógiáját ajánlja.
Szegedi Tükör

2022. július 05. 20:39

Egy személy – egy könyv: Szaszák Zsolt képtelen letenni az Asylumot

Ez a második évem a Szegedi Nemzeti Színház társulatánál, és nagyon élvezem a szegedi létet. Emellett országszerte más színházakban is játszom, így rengeteg szöveget olvasok a szerepekhez kapcsolódóan. Sok egyéb, a szakmával kapcsolatos könyvet forgatok, de van egy, jelenleg számomra nagyon kedves könyv, ami most járja velem az országot. Madeleine Roux Asylum című horrortrilógiája az, amit nem bírok letenni, és olykor órákig tudom mesélni egy-egy jelenetét.

 

Amikor megjelent az első rész, elolvastam. Majd kiadták a második részt, így megint elolvastam az elsőt, és utána elolvastam a másodikat. Most pedig kijött a harmadik rész, tehát újból elolvastam az elsőt is, a másodikat is, és most kezdtem el a harmadikat. Hihetetlenül a hatása alatt vagyok, mindig a táskámban van.

 

Vannak benne gyilkosságok, látomások, múltbéli események és időzónák összekeveredése, de a fő szál mindvégig tisztán követhető. Nem a jól ismert ijesztő történetek sémáját követi, hanem sokkal inkább azzal foglalkozik, hogy egy ember hogyan küzd meg önmagával.

 

A trilógia három fiatalról szól, akik találkoznak az egyetemen. A főszereplő egy örökbe fogadott fiatal srác, aki sok mindenkivel találkozik, de a történetnek valahogy mégis az a fontos üzenete, hogy a múltunkat mindig hordozzuk magunkkal, és akármit akarunk csinálni, nem tudjuk levetkőzni azt, akik vagyunk. Ha szeretjük a szüleinket, ha nem, akkor is ők a szüleink. Ez ellen megpróbálhatunk tenni, meg aztán hazudhatunk is magunknak... Az Asylum világában a nevelőszülők is hazudhatnak, de a főszereplőhöz akkor is hozzátartoznak az elődök, ezt ő ha szeretné, ha nem... Ha az egyén gyilkosoknak a gyereke, vagy ha pszichopatáknak a gyereke, vagy ha jó embereknek a gyereke, mindenképpen ők a szülei.

 

Ez egy nagyon izgalmas dolog szerintem, hogy a vérünket nem tudjuk megváltoztatni. A döntéseinken tudunk változtatni, és kell is sok esetben, hogy változtassunk, de a gyökereinket nem tudjuk megváltoztatni, és ez egy nagyon komoly felismerés számomra.

 

Az olvasás varázslata pedig abban rejlik, hogy miközben olvasok, teljes csöndben figyelek egy másik történetre, ami egyáltalán nem a valóság, de közben a mondandója meg a való életben is érvényes.

 

Nagyon szeretném, ha majd a gyerekem is szeretne olvasni, mert sok mindent fejleszt, amit leginkább magamon érzek. Sokáig nem olvastam, és most sietek behozni a lemaradást.

 

Madeleine Roux Asylum című horrortrilógiája a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.

Címlapon

mutasd mind