Egy személy – egy könyv: Pilcz Roland Verne Nemo kapitányáról

A Somogyi-könyvtár új sorozatában Pilcz Roland képregényszerző Jules Verne Nemo kapitány című regényét ajánlja a Szegedi Tükörben.

2021. április 25. 15:51

Egy személy – egy könyv: Pilcz Roland Verne Nemo kapitányáról

„Nagyon sokáig nem olvastam. A kötelező olvasmányokat sajnos csak kényszernek éreztem, és nem igazán alakult ki bizalmi kapcsolat köztem és az irodalom között. Már a húszas éveimet kóstolgattam, amikor egy lelki mélypont gyötört. Kétségbeesésemben imádkozni kezdtem, és kértem Istent – vagy bárkit, aki figyel –, hogy adjon útmutatást. Ezután szinte önkéntelenül odamentem a könyvespolchoz és levettem egy kötetet.

Jules Verne Nemo kapitány című regényével kezdődött. Nemo kapitány haragban állt a világgal, és ezáltal önmagával is. De ahelyett, hogy feladta volna, megtalálta a saját világát a tenger mélyén. Na, persze manapság már nem muszáj tengeralattjárónkkal terrorizálnunk az emberiséget; a lelki békénket megtalálhatjuk a könyvekben, mert a válaszok igenis ott rejtőznek a lapok között!

Miután az olvasás sugallata megérintett, elkezdtem falni a könyveket. Legkedvesebb szerzőim – Verne, Rejtő, Pratchett, Vonnegut, Douglas Adams, Eckhart Tolle, és még sorolhatnám – mind szép lassan, maguktól találtak rám. Ráébredtem, hogy nincs az a film vagy számítógépes játék, ami ilyen komplex kapcsolatot kínálna; ahol az olvasó egyszerre a rendezője, szereplője és látványtervezője is a történetnek.”

Jules Verne nevét hazánkban nemzedékről nemzedékre magyarosan Verne Gyulának írták és mondták. A magunkénak tudtuk, ahogy magukénak tudták az angolok, németek, oroszok, amerikaiak. Egyike a világirodalom legtöbb nyelvre lefordított, legnagyobb példányszámban elkelt íróinak.

Nemo kapitány az óceánok titokzatos ura, aki már évszázaddal ezelőtt rendelkezett modern korunk technikai vívmányaival. A történetben egy titokzatos, orsó alakú „óriás valami” nyugtalanítja a világtengerek hajósait. A szörnyeteg hol itt, hol ott bukkan fel a hullámok közül, és kisvártatva meglékelve süllyednek el az addig sérthetetlennek vélt hajóóriások. A titokzatos „szörny” nem egyéb, mint Nemo kapitány búvárhajója. Ennek a hajónak sok ezer mérföldes tengermélyi útjáról, utasainak izgalmas kalandjairól, szerencsés meneküléséről szól Jules Verne egyik legérdekfeszítőbb regénye, a Nemo kapitány története – e sorokkal ajánlja a regényt a Régikönyvek.hu.

Jules Verne Nemo kapitány című regénye kölcsönözhető a Somogyi-könyvtárból!