Egy személy – egy könyv: Nyíri Péter egy alternatív XIX. századról

A díszítőfestő Mojzer Ákos–Mojzer Dávid–Rafai Alexandra 18.48 című képregénysorozatát ajánlja. Nyíri Péter végzettsége szerint festő és grafikus, és elkötelezett a kilencedik művészeti ág, a képregény iránt. A Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtár-klub képregényklubjában többször tartott már interaktív előadást.
Szegedi Tükör

2022. november 27. 12:38

Egy személy – egy könyv: Nyíri
Péter egy alternatív XIX. századról

„A sorozat, noha jobbára Magyarországon játszódik és valóban egy forradalmi mozgalom történetét meséli el, sőt olyan szereplők is felbukkannak benne, mint Széchenyi István, valójában egyáltalán nem a mi negyvennyolcunkról szól. Egy képzeletbeli világ képzeletbeli szabadságküzdelmét mesélik el az alkotók” – írta róla a Könyvkultúra Magazin.

 

A képzeletünk magasba tud röppenni, ha csak egy pillanatra belegondolunk egy alternatív XIX. századba. A 18.48 című képregény is ezt a világot hozza el nekünk. A történet szerint egy család kiüti a Habsburgokat, és utána a többi európai hatalmat. Beleül a kontinens valamennyi trónjába, mert birtokukba kerül egy energiaforrás, amivel elsöprő katonai fölényre tesznek szert. Mire a 18.48 című képregény története elkezdődik, minden zászló közepén a pók hordozta címer éktelenkedik.

 

Az 1848-as események eredeti története ismert: forradalmak, társadalmi változások és technológiai fejlődés. A 18.48 című képregényben megalkotott világot ugyanezekkel a címszavakkal lehetne leírni, mégis egy egyszerű ötlet, egyszerű változtatás teszi izgalmassá a képregénybe átírt történetet. Európa számára alkottak egy közös ellenséget és elnyomó hatalmat, ami ellen „lehet lázadni”. Ellenállók, kémek igyekeznek úgy mozgatni a fogaskerekeket, hogy abból forradalom legyen.

 

A fejlődés olyan ütembe zajlik a panelek között megálmodott világban, melyet a valóságban csak a XX. században élhetett meg az emberiség. Gépparipák robognak a lovin, és minierőművel hajtott gyorsvonat suhan ki a Keleti pályaudvarról, miközben a talajhoz már nem sok köze van a szerelvénynek. Ami nekem igazán tetszik benne, hogy a végtelenségig lehet bővíteni az univerzumot. Rengeteg, egymástól független, mégis összekapcsolható lehetőség van benne.

 

Mojzer Ákos–Mojzer Dávid–Rafai Alexandra 18.48 című képregénysorozata kölcsönözhető a Somogyi-könyvtárból.

Címlapon

mutasd mind