Egy személy – egy könyv: Mucsi Gergő a Martin Eden fontosságára hívja fel a figyelmet

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar és a Király-König Péter Zenei AMI ütőhangszeres művésztanára, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa Jack London regényét ajánlja.
Szegedi Tükör

2022. március 14. 15:25

Egy személy – egy könyv: Mucsi
Gergő a Martin Eden fontosságára hívja fel a figyelmet

Azt hiszem, az olvasás megmenthetné a világot. Az emberiség óriási tudásanyagot halmozott fel, amihez – kis túlzással – bármelyikünk hozzáférhet. Persze, mindezek megismeréséhez nincs elég idő, de a korábbi generációk írásba foglalt mérhetetlen élettapasztalata, tudása, érzelmei, gondolatai mindig kétséget kizáróan meghatározóak mindannyiunk számára. Talán kicsit tudományosan és távolról indítottam, de úgy érzem, ezek a gondolatok szorosan összefüggnek az általam ajánlott könyvvel is.

 

Az olvasáshoz fűződő viszonyom gyermekkoromban elég hullámzó volt. Nagyon szerettem olvasni a gyerekeknek szánt irodalomból, később azonban a figyelmem – és főleg az időm – a zenére és a hangszeres gyakorlásra koncentrálódott. Ez az egyetemi évek alatt változott meg drasztikusan, amikor is először találkoztam Jack London Martin Eden című regényével. Ettől kezdve faltam a könyveket, egyiket a másik után, szünet nélkül.

 

Jack London részben önéletrajzi ihletésű regénye pályája csúcsán, 1909-ben jelent meg. Főszereplője Martin Eden, a matróz, aki óriási személyiségfejlődésen megy keresztül; matrózból íróvá, a munkásosztályból a szellemi elit tagjává válik. Kezdetben a szerelem és a megbecsülés iránti vágy, majd a fejlődés, tudás, kultúra iránti csillapíthatatlan szomjúság adták a hajtóerőt a főhősnek a szellemi és lelki változáshoz.

 

A könyv olvasása közben mindez olyan hatással volt rám, hogy úgy éreztem, egy percet sem szabad vesztegetnem, mindent el kell olvasnom. Engem is hajtott a kíváncsiság, a számos papírra vetett élet és történet átélése iránti vágy. Ekkoriban rengeteget olvastam, éreztem, minél többet olvasok, annál több leszek magam is. Aki sokat olvas, észreveheti magán a változásokat: a könyvekben fellelhető sok-sok nézőpont és gondolat széles és sokszínű rálátást ad az élet számos területére, és végeláthatatlan mélységekbe és magasságokba vezet be.

 

Művészként úgy érzem, ezek a gondolatok nagyon fontosak, mert számomra azt jelentik: az igazi szépség csak az élettel összefonódva tapasztalható meg. A művész tehát éljen, tapasztaljon, érezzen. A művészet – esetemben hangszeres játék – technikai fortélyain kívül az életet is „el kell sajátítani”, a jót és rosszat egyaránt meg kell élni. Az olvasás erre kínál nekünk lehetőséget: saját életünk hullámvölgyeinek megélése mellett bárkivé válhatunk, és betekinthetünk bárhová úgy, hogy közben magunk is fejlődünk, épülünk.

 

Ez az, amit ez a könyv megtanított nekem, és ezért az élményért nagyon hálás vagyok.

 

Jack London Martin Eden című regénye kölcsönözhető a Somogyi-könyvtárból.