Egy személy – egy könyv: Koromné Fenyvesi Rózsa egy amerikai sztáríró kötetét ajánlja

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában Móraváros önkormányzati képviselője Jonathan Franzen, az egyik legnépszerűbb amerikai kortárs író Javítások című regényét ajánlja.
Szegedi Tükör

2023. március 19. 10:58

Egy személy – egy könyv: Koromné
Fenyvesi Rózsa egy amerikai sztáríró kötetét ajánlja

Ez a könyv mindannyiunk számára fontos témáról szól: a családi viszonyokról. Azoknak, akiktől ha megkérdezik – Mi tesz boldoggá? Akkor a válaszunk – mint nekem is – a család és a munkánk. A könyv olvasása közben rájövünk, hogy a szülőkbe genetikailag be van építve a gyermekeik sorsa miatti felelősségérzet darwini ösztöne. Jó, hogy menet közben nem tudjuk meg, hogy gyerekeinknek nincs ilyen felelősségük a szülők iránt – még jó, hogy erre csak később jöhetünk rá. Ha egyáltalán ez nekünk jó... Jót és többet akarunk tőlük, elvárásokkal, reménnyel, mint amit mi kaphattunk.

 

A közép-nyugati minnesotai kisvárosban él a nyugdíjas házaspár, Enid és Alfred – 47 éve házasságban. Három felnőtt gyerekük kirepült, nem azt érték el, amit a szülők elképzeltek a tökéletes kertváros nyugodt világában. A valamikor élettel teli ház lelakottá vált, rabul ejtette őket emlékeikkel.

 

Enid, az anya, aki sok mindenről lemondott férje oldalán, aki rá volt szorulva a mások emberbaráti érzelmeire, már márciusban a karácsonyt tervezte, hogy még egyszer együtt legyen a család. Nem akarta tudomásul venni férje betegségét, gyerekei kudarcait. Állandóságot és „rendes” foglalkozást remélt nekik. Vizionált róluk, az ő világában a rossz meg sem terem. Mindig attól félt, hogy gyerekei elvesztegetik fiatalságukat. Szerinte gyerekei nem olyanok voltak, mint kellett volna lenniük.

 

Alfred, az apa önző vénember, aki Parkinson-betegségben, demenciában szenved, egész életében hűséges beosztottként, egy vasúttársaság műszaki igazgatójaként dolgozott, aki csalódott a változásokban, amik a cége gazdasági helyzetét érték. Élete azzal telt, hogy másokról gondoskodott. Várta ő is a karácsonyt, nem tudván, mennyi ideje van még. Kiszolgáltatottság, megalázottság az, amit érez. Semmiképp nem akart volna mutatkozni nyomorúságában. Ő a gyerekeit önmagáért szerette. Különböző módon vetett volna véget életének, de az öngyilkosság lehetőségei – egészsége romlásával – kicsúsznak keze közül.

 

A legidősebb fiú egy bank alelnöke, aki fél, hogy elveszíti jogát, hogy saját véleménye legyen. Munkájában él, depresszióban szenved, paranoiás. Feleségében gyűlöli a függetlenség szellemét, gyerekeire féltékeny.

 

A másik fiú önbizalmát elveszítő adjunktus, akit kirúgnak tanítványával folytatott viszonya miatt. Mindig úgy érezte, hogy szülei nem lehetnek a legjobb barátai... Egy gyerek lázadjon! Ezáltal tudja megfogalmazni egyéniségét.

 

Húguk a vendéglátásban próbál kitűnni, és idős férfiak a menedékei, velük érzi magát felnőttnek, de próbál boldog lenni egy másik magányos nő oldalán is. A közös karácsony lehet most az, ahol szembenézhetnek múltjukkal, saját jelenükkel. Hogy van-e hibáikra felmentés, vagy esély egy jobb életre, azt a regény – amelyet jó szívvel ajánlok – megmutatja.

 

Jonathan Franzen Javítások című regénye a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.