Egy személy – egy könyv: Karacs Rita Janikovszky Éva-kötetet ajánl

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában Karacs Rita gyermekkönyvíró, az RTL Klub és a Rádió 88 egykori műsorvezetője, a Tökmag buli rendezvénysorozat alapítója Janikovszky Éva Már iskolás vagyok című könyvét ajánlja.
Szegedi Tükör

2023. február 12. 14:01

Egy személy – egy könyv: Karacs
Rita Janikovszky Éva-kötetet ajánl

A sokéves hírszerkesztés és hírolvasás miatt talán sokaknak meglepő lehet a választásom és a könyvajánlóm. Az elmúlt évek során azt vettem észre, hogy sokan azt hiszik – leginkább is azok, akik kevésbé ismernek –, hogy a komolyabb hangvételű, összetett, elgondolkodtató műveket részesítem előnyben. Valamilyen szinten igaz is, hiszen nagy kedvenceim az életrajzi kötetek. Gimiskoromtól rengeteg életrajzi regényt, kötetet olvastam, és azóta is szeretem ezt a műfajt.

 

Talán rácsodálkoznak, hogy a mesék birodalma és a gyermekirodalom könnyed világa is érdekelhet. Bevallom, ez nem volt mindig így, de a kisfiam megszületésével újra felfedeztem a gyermekkönyveket. Pici kora óta faltuk a meséket, én pedig újra találkozhattam azokkal az írókkal, akik ifjúkorom meghatározó szerzői voltak. Valahogy magától jött, hogy egyszer csak megszületett a gondolat bennem egy saját mesekönyv megírására, amely Masni és a szülinapi torta címmel az idén meg is jelenhetett.

 

Az egyik legnépszerűbb gyerekkönyvíró, Janikovszky Éva művét, a Már iskolás vagyok című könyvet ajánlom. Miért pont ezt a könyvet?

 

Valahogy úgy alakult az életünk, hogy a kisfiam az iskolakezdés előtt már egy évvel korábban megkapta az iskolatáskáját. Láttam rajta, milyen boldog és büszke, hogy iskolás lesz. A sulikezdés egyébként is egy meghatározó élmény a gyerekek életében. Hatalmas mérföldkő.

 

Akkor jutott eszembe Janikovszky Éva Már iskolás vagyok című könyve, melyben Pöszke a hatodik születésnapjára iskolatáskát kap, ám ő örökre óvodás akar maradni. Ráadásul a kisfiam mindig azt kérdezte tőlem, hogy jó-e iskolába járni. A könyvben a már iskolás Dani se tudott válaszolni a felnőttek kérdésére, hogy jó-e iskolába járni, mert van, amikor jó, és van, amikor rossz.

 

Biztos voltam benne, hogy felmerülő kérdéseire ez a könyv humorosan, játékosan ad választ. Így is lett. Janikovszky Éva írása egyszerűen imádnivaló. Minden iskolakezdő lurkónak és szüleinek jó szívvel ajánlom. Először közösen olvastuk a kisfiammal, aztán már csak ő egyedül. Nem is egyszer.

 

Janikovszky Éva humoros történetéből megismerhetjük, milyen érzésekkel búcsúznak a gyerekek az óvodától, és átélhetjük az iskoláskor csetlő-botló első lépéseit.

 

Janikovszky Éva könyveit ma már harmincöt nyelven olvassák. Műveiből ma is készülnek fordítások, sőt újrafordítások is. Az élő nyelv gyorsan változik. A klasszikus műveknek a szelleme maradandó.

 

Janikovszky Éva Már iskolás vagyok című könyve a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.