Egy személy – egy könyv: Jarabekné Treplán Mariann Péterfy-Novák Éva regényét ajánlja

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában Jarabekné Treplán Mariann, a Petőfi-telepi Művelődési Ház igazgatója az Egyasszony című könyvre hívja fel a figyelmet.
Egy személy – egy könyv: Jarabekné Treplán Mariann Péterfy-Novák Éva regényét ajánlja

Kisgyerekkorom óta a jó történetek szerelmese vagyok. Imádtam, ha felolvastak nekem, és ebben leginkább a nővéremre számíthattam. Az önálló olvasással viszont eleinte igen nagy bajban voltam. Nem ment sem hangosan, sem magamban, úgyhogy az Egri csillagokat a család szinte minden tagja felváltva olvasta fel nekem, hogy a regényt időre „kivégezzük”.

Aztán a gimnáziumban megtört a jég, és attól kezdve a nyári szünetekben az volt a legjobb, hogy hajnalig lehetett olvasni. Azóta is mindenevő vagyok, és szenvedélyemmé vált, hogy megtaláljam azokat a könyveket, amelyek felkeltik az érdeklődésemet, és minél hamarabb megszerezzem és elolvassam őket. Bár néha az az érzésem, hogy ők találnak meg engem. Ilyen Péterfy-Novák Éva Egyasszony című könyve, melyet úgy olvastam végig egy szuszra, hogy talán fel sem néztem belőle. D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal riportsorozatának egyik epizódjában Péterfy Novák Éva volt az, akit beültetett maga mellé az anyósülésre, és a rövidke út alatt olyan élettapasztalatokról beszélgetett vele, mint a bántalmazó kapcsolat, vagy egy súlyosan beteg gyermek mellett megtapasztalt anyaság. Az írónő őszintesége, élettörténete és az a harmónia, ami a beszélgetés során sugárzott belőle, úgy tett elkötelezett hívévé, hogy még egy sort sem olvastam addig tőle. De gyorsan pótoltam a hiányosságom.

Rab Árpád jövőkutató egy helyen úgy fogalmazott, mindannyian belülről nézünk kifelé. Tehát minden valóság a mi saját valóságunk, minden, amit valaha is megtapasztalunk, szubjektív. Péterfy Novák Éva egyes szám első személyben meséli el történetét. Az ő valóságát tárja elénk. Saját személyiségfejlődését mutatja be. Azt az utat, ami az élet által rá rótt iszonyatos megpróbáltatásokon keresztül vezette el belső erejének felismeréséhez, majd a megbocsájtáshoz, és így tette őt azzá az emberré és írónővé, akivé vált. Egy olyan írónővé, aki elkötelezetten szembesít bennünket azzal, amit legszívesebben meg sem látnánk. És egy olyan Emberré, aki el tudja magyarázni, hogyan működik a szeretet.

Az Egyasszony ugyanakkor mindannyiunk valósága is. Könnyű azonosulni a főszereplőjével, főként azoknak a nőknek, akik kis hazánkban a rendszerváltás környékén váltak felnőtté. Ismerősek lesznek helyzetek, körülmények, tapasztalások. És legfőképpen ismerős lesz az az „érzelmi kiszolgáltatottság”, amit az anyaság jelent.

Amennyiben a fenti könyv ajánlása mellé adhatok egy tippet is: olvassunk magyar kortárs írónőket, például Szentesi Évát, D. Tóth Krisztát, Tóth Krisztinát, mert az ő valóságuk a miénk is!

Péterfy-Novák Éva Egyasszony című regénye a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.

Tovább olvasom