Egy személy – egy könyv: Hász Róbert író a Terror című kötetet ajánlja

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában, a Tiszatáj című irodalmi folyóirat főszerkesztője Dan Simmons könyvére hívja fel a figyelmet.
Szegedi Tükör

2022. február 06. 13:56

Egy személy – egy könyv: Hász
Róbert író a Terror című kötetet ajánlja

A kötetet, amit most az olvasók figyelmébe ajánlom, egy darabig magam is kerülgettem. A címe miatt. Terror. A szerzőt ismertem, Dan Simmons, gyakorló sci-fi író, méghozzá a jobbak közül. Sőt a legjobbak közül. Néhány vaskos sci-fijét olvastam, szerettem. De ez a cím... Terror, eléggé riasztott. Hiszen már a csapból is ez folyik... Hogy milyen balga voltam, felületes, erre akkor jöttem rá, amikor vettem a fáradságot, és elolvastam a fülszöveget. Hát persze hogy Terror, de nem az a terror. Egy egészen másik Terror. Megismerve a fülszöveget, már nem haboztam, azonnal megvettem. És nem bántam meg. De mennyire hogy nem!

 

Az a híres, nevezetes Északnyugati-átjáró, Észak-Amerika fölött, amit annyi évszázadon át hiába kerestek a hajósok, hogy lerövidítsék az utat Ázsia felé! Több tucat expedíció indult a feltételezett átjáró felkutatására a XVI. századtól egészen 1906-ig, amikor is Amundsen végre meglelte azt a keskeny, egyébként állandóan változó folyosót a jégben, amelyen átevickélt az Atlanti-óceánról a Csendes-óceánra. Előtte csupa kudarcos vállalkozás, nemritkán tragikusak. Hát egy ilyenről szól ez a regény, méghozzá a leghíresebbről, a legrejtélyesebbről. Sir John Franklin 1845-ben indult útnak az átjáró felkutatására két hajóval, a Terrorral és az Erebusszal. És úgy eltűntek, hogy nyomuk sem maradt. 1845. július 26-án a Melville-öbölben még összefutottak egy cethalászhajóval, amellyel üzenetet küldtek haza, ám onnantól köddé váltak. Mi történt a két hajóval? A másfélszáz lelket számláló legénységgel? Igaz, ennyi év után már születtek teóriák, magyarázatok a két hajó eltűnésére – de ne foglalkozzunk velük, maradjunk meg a regénynél. Mert a regény valami egészen hajmeresztő történetet mesél el. Nem, nem árulok el semmit belőle. Na jó, valamennyit mégis: a két hajó befagy a tengeren, hosszú-hosszú hónapokra. Odakinn jég, hó, mínusz ötven fok. Odabenn, a két hajóban, melyek vagy félmérföldnyire egymástól fagytak bele a fekete vízbe, az életéért küzdő legénység. Valami van odakinn a jeges fehérségben, ami rettegéssel tölti el a harcedzett férfiakat...

 

Többet nem lehet elárulni. A többinek érte kell menni. Simmons gyönyörű nyelven ír, prózája árad, és olyan részletes aprólékossággal tudósít a hajóséletről, a jégről, a hajóácsok és szakácsok, fegyvermesterek és hajóorvosok mindennapjairól, olyan plasztikus, realisztikus képet fest a jég fogságába esett emberekről, hogy beleborzongunk olvasás közben. A Terror nem pusztán egy expedíció története, hanem észak metafizikája is egyben. 720 oldal, éppen elég. Vagy dehogyis. Nagyon is kevés. Észre sem vesszük, és már vége.

 

És igen, éppen ilyenkor kell Dan Simmons Terrorját olvasni: télen, zimankóban, egy bögre forró teával a kezünkben. De azért maradjunk odabent, a szoba melegének biztonságában. Ki tudja, mi leselkedik ránk odakinn, a sötét, végtelen éjszakák jeges hóviharaiban...

 

Dan Simmons Terror című regénye a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.