Egy személy – egy könyv: Gyimóthi Zoltán Márai Sándor önéletrajzi írásairól

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában Gyimóthi Zoltán, a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar karmestere Márai Sándor A teljes naplót ajánlja.
Szegedi Tükör

2022. május 22. 08:53

Egy személy – egy könyv: Gyimóthi
Zoltán Márai Sándor önéletrajzi írásairól

Úgy vélem, hogy a könyvek és egyáltalán az olvasás iránti szeretetemet szüleimtől örököltem. Édesapám informatikus egyetemi tanár, akadémiai professzor; édesanyám orvos – mindketten olyan családból származnak, ahol magától értetődő volt a különböző szakkönyvek mellett a szépirodalmi kötetek megléte és rendszeres olvasása, nálunk sem volt ez másképp.

 

Egészen fiatal koromtól kezdve rengeteg kottát, zenei kiadványt forgattam. Már zeneiskolai hangszeres tanulmányaim alatt nagyon érdekeltek a partitúrák – karmesteri vezérkönyvek –, ez a gyerekkori szenvedélyem később nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar karmestere legyek.

 

A kották mellett kiemelt helyet foglalnak el könyvtáramban az életrajzi kiadványok, hiszen egy-egy zenemű mélyebb vizsgálatakor az előadás szempontjából is fontos információkat kaphatunk, ha ismerjük az adott alkotás keletkezési körülményeit, esetleg a zeneszerző éppen aktuális élethelyzetét, lelkiállapotát. Talán ezért is olvasom mindig különös figyelemmel az ilyen jellegű – az alkotók mindennapjaiba bepillantást engedő – naplókat, levelezéseket, visszaemlékezéseket, biográfiákat. Így találtam rá a Márai Sándor naplókra is.

 

Bevallom, egy-két filmadaptációt leszámítva előtte nem sokszor találkoztam Máraival, de A teljes napló közvetlen, lényeglátóan egyszerű stílusa teljesen magával ragadott. Az egész sorozat több évtized naplóbejegyzéseit öleli fel, mennyiségileg is hatalmas olvasmány. Gyakorlatilag közel fél évszázadot átölelően tartalmazzák az író személyes gondolatait, melyeket már pusztán kortörténeti jelentőségük miatt is érdemes megismerni. Számomra, a fent részletezett okok miatt, nagy élményt jelent A teljes naplón keresztül betekinteni Márai alkotóműhelyébe, megélni életének személyes és szakmai történéseit.

 

A papír alapú olvasást részesítem előnyben. Sajnos jelenlegi élethelyzetemben a munkám, a zenekarok és a családi elfoglaltságok mellett kevesebb idő jut az olvasásra, mint amennyit szeretnék, de azért lefekvés előtt igyekszek legalább egy rövid 10-15 perc erejéig belepillantani éppen aktuális olvasmányomba, legyen az szépirodalom, zenei szakkönyv, vagy gyerekneveléssel kapcsolatos kiadvány.

 

Márai Sándor A teljes napló című önéletrajzi írásai a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhetők.