Egy személy – egy könyv: Bátyi Zoltán egy örök klasszikusra hívja fel a figyelmet

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában Bátyi Zoltán szegedi író, újságíró Ernest Hemingway Akiért egy harang szól című művét ajánlja.
Szegedi Tükör

2021. november 23. 11:40

Egy személy – egy könyv: Bátyi
Zoltán egy örök klasszikusra hívja fel a figyelmet

Ezt olvasd el... – tolt elém egy könyvet osztálytársam a hetvenes évek közepén a szegedi Vedres István-szakközépiskolában, kihasználva a nagyszünetet és az üres padot, ahol kipihenhettük a magunk mögött hagyott matekórát. Pontosabban inkább csak annak egy lapját kínálta fel a barátom úgy, hogy azt sem tudtam, ki írta, és mi a címe a műnek. Én pedig olvastam:

 

„Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens egy része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól.” John Donne

 

Ma is megborzongok, ha arra gondolok, mennyire megérintettek ezek a szavak, holott korábban egyetlen könyv mottóját, ajánlóját, előszavát, bevezetőjét sem voltam hajlandó elolvasni, nehogy már befolyásoljon bármi is abban, hogy alámerüljek egy regény rejtelmeiben.

 

A könyvet hónom alá csaptam, és egy héten át minden estémen faltam a mondatait, elszakadtam Szegedtől, és Spanyolországba, egészen pontosan a Sierra de Guadarrama hegyei közé költöztem. John Donne angol költő 1624-ben megjelent könyvének mottóul felhasznált részlete csalt el. De a regényt, amelyet azóta többször is elolvastam, Ernest Hemingway írta, és Akiért a harang szól címmel jelent meg, 1940-ben. Első olvasatra a főszereplő, Robert Jordan hősiessége ragadott meg, aki amerikaiként a spanyol polgárháborúban csatlakozott a köztársaságiakhoz. A könyv mindössze négy nap történéseiben foglalja össze, hogyan készül feladatára, egy híd felrobbantására, miközben szerelmes lesz Mariába, a sokat szenvedett spanyol lányba (mi más kellett még a hős mellé egy tini diáknak, mint a szerelmi szál...), és végül életét áldozza eszméiért.

 

Ma már persze azt mondanám: a szikár mondatokat egybefűzve Hemingway olyan varázslatos hangulatot teremtett, amely az első mondattól a záró bekezdésig magához szorítja, megroppantja az olvasót. Nem írnám azt: letehetetlen mű. Igenis, néha le kell tenni magunk mellé, hogy elgondolkodjunk azon, mennyi gonoszságra képes az ember, milyen hatalmas bűnök, fájdalmak terheit kell olykor cipelnünk, mit is jelent egy háború, amelyet kirobbantói mindig az egyedül üdvözítő eszme győzelemre vitele érdekében robbantanak ki. És amelyben mindig a kisemberek élete bicsaklik meg, mint ahogy a véráldozatokat is nekik kell meghozniuk.

 

Hemingway nagyon is hétköznapi nyelven beszél csöppet sem hétköznapi borzalmakról, rajzol meg felejthetetlen karaktereket, mesél el izgalmas kalandokat, miközben megmutatja, hogy a harag és a gyűlölködés miként torzítja el a lelket, álljon az ember a lövészárok bármelyik oldalán.

 

A történet egyébként 1937 májusában játszódik. De egy percig sem hiszem, hogy a benne leírtakon nem kellene a ma emberének is elgondolkodnia...

 

Ernest Hemingway Akiért a harang szól című regénye a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.