Egy személy – egy könyv: a Somogyi-könyvtár Íróklubjának tagja Bene Zoltán-kötetet ajánl

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában Vörös Pál, az Áramszünet című regényre hívja fel a figyelmet.
Szegedi Tükör

2022. augusztus 20. 13:20

Egy személy – egy könyv: a
Somogyi-könyvtár Íróklubjának tagja Bene Zoltán-kötetet ajánl

A Somogyi-könyvtár Íróklubja tagjaként írok és olvasok. Ha azt is beleszámolom, amikor még nagymamám és édesapám olvasott nekem, egész életemben „olvastam”. Hatévesen már egyedül: Sanyi manót, Dugó Danit, Pinokkiót. Következtek a Verne Gyula-korszak és az ifjúsági regények. Meglepetés volt Az új ember kovácsa Makarenkótól. Amikor már olvashattuk, magukkal sodortak Hemingway, Kerouac, Knight, Salinger, Heller, Styron és a többiek művei. Most Bene Zoltán Áramszünet című regényét szeretném ajánlani. Tiszteletet parancsoló terjedelem.

 

A könyv története 2030-ban kezdődik egy katasztrofális áramszünettel, amikor minden elektromossággal működő eszköz tönkremegy. Szinte azonnal felbomlik a rend, és eluralkodik az anarchia. Hamarosan a túlélés is bizonytalanná válik. A harmadik évezred második évtizedének közepén Európába özönlöttek a bevándorlók, főképp a Közel-Keletről és fekete Afrikából. Ekkorra Európa népének nagy része élettelen, gondolattalan vásárló-fogyasztógép, a kényelem, a szórakozás, a drogok, az egyén szabadságának megszállottja. Képtelen védekezni a hitét újra felfedező muszlim áradattal szemben.

 

„Ha lett volna szemünk a látásra, már rég rádöbbentünk volna, hogy évtizedeken át csupán képzeltük, hogy ég a villany. Valójában réges-régen sötétség borult ránk.”

 

A kulturális identitások összecsapása 2030-ban hagyományos háborúvá alakult.

 

A negatív utópia bővelkedik megrázó és kiábrándító eseményekben. Elolvasása után úgy érezzük, szétesőben van a világ. A nyugati ember elvesztette a hitét, és anélkül tradicionális társadalmi rendet képtelenség kiépíteni. Kis embercsoportok keresik a jövőt, egy közösséget, amelyik védelmet ad, és befogadónak bizonyul.

 

A főszereplő, Czeredi Hunor Gábor (CHG) a Menedéken talál biztonságot. A Menedék egy 9×7 kilométernyi terület, 40 méter magas vasbeton fallal körülvéve. Falai közt ég a villany. CHG itt naplózza a történteket az utókor számára, hogy küzdjön a könnyű felejtés ellen. Hogy emléket állítson a gyáváknak, akik hősökké lettek. Hogy jeleket hagyjon, és a maga módján vívja szélmalomharcát a karikatúrává silányult, gyűlölve szeretett európai civilizáció megmentéséért. Arra azonban nem ad választ, mit akarunk itt Európában: szobrot állítani az áldozatoknak, vagy megmenteni az élőket?

 

Az olvasó legnagyobb izgalma mégis az, elkövetkezik-e valóban Európában az Áramszünet?

 

Bene Zoltán Áramszünet című regénye a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.