Egy szegedi színésznő, akinek a hangjába még a Marvelnél is beleszerettek

Egyszer Magyarország királynőjének, Anjou Máriának a bőrébe bújik, máskor tündérkirálynő, hamarosan pedig szeretőnek készül Móricz Rokonokjában. Azt azonban kevesen tudják Menczel Andreáról, a Szegedi Nemzeti Színház fiatal színésznőjéről, hogy olykor a hangját is kölcsön adja, nem is akármilyen sikerrel. Még Amerikában is felfigyeltek rá, a HBO Maxon pedig most fut eddigi legnagyobb szinkronszínészi munkája. A Recept egy gyilkossághoz – Életem a csokiért főszereplője, Nikki DeLoach az ő hangján szólal meg magyarul. Az amerikai színésznőt korábban többek között Vágó Bernadett, Peller Mariann és Simonyi Réka is szinkronizálta már.
Rafai Gábor

2023. március 26. 09:25

Egy szegedi színésznő, akinek a hangjába még a Marvelnél is beleszerettek

– Pont tíz év van közöttünk, de a hangunk nagyon hasonló. A szinkronrendező, Tabák Kata, akinek nagyon sokat köszönhetek, direkt engem hívott erre a szerepre. Ez volt az első igazán nagy szinkronszerepem, hét és fél óra alatt vettük fel. Két napra osztottuk a munkát, mert a beosztásom csak ezt tette lehetővé. Esténként ugyanis Pesten előadásom volt. Megtapasztaltam, milyen az, ha az ember órákat áll a mikrofon mögött és szinte onnan esik be a színpadra játszani. Egyszerre volt nagyon kimerítő és inspiráló.

Korábban ugyancsak Tabák Kata hívta egy Marvel film szinkronizálására. 

 

– A legújabb Hangya és a Darázsban én adtam a magyar hangját Jentorrának. Ő egy velem egykorú amerikai színésznő és harcművész, Katy M. O’Brian. Az életben teljesen máshogy nézünk ki, de a hangunk iszonyatosan hasonlít. 

 

Menczel Andrea színművészt hamar megszerette a szegedi közönség is (fotók: Szabó Luca)

 

Arról is mesélt Menczel Andrea, hogy az ilyen nagy mozis castingoknál nagyon szigorú feltételeket szabnak. Mivel a Marvel is Disney tulajdona nekik kellett Amerikába kiküldeni a felvett hanganyagot. 

– Előttem több színészt is behívtak, alig láthattuk a képernyőt, annyira levédték a készülő filmet, nehogy bármi is kiszivárogjon idő előtt. Amikor elkészült a felvétel, kiküldték Amerikába és nagy örömömre a Disney engem választott. 

 

Most pedig meghívást kapott egy másfél órás film főszereplőjének szinkronizálására. A filmet már bárki megnézheti az HBO Maxon. A Recept egy gyilkossághoz – Életem a csokiért főszereplője Goldy Berry, egy tűzrőlpattant, egyedülálló anyuka séf és vendéglátós egy coloradói étteremben. Amikor egy barátja rejtélyes körülmények között meghal, Goldy a városi detektív szerepébe bújik, hogy segítsen megoldani a titokzatos halálesetet.

 

– A csokit én is nagyon szeretem, több táblával is képes vagyok egyszerre megenni, de gyilkossági recepteket továbbra sem adok – mondta tréfásan Andrea, majd folytatta: – Szinkronizálni egy teljesen más műfaj, mint amit a színpadon megszoktam. Az ember a hangját adja egy karakterhez és megpróbál azon keresztül azonosulni vele. Ez akár addig is elmehet, hogy ha sír a filmben a szereplő, nekem is hullik a könnyem a szinkronstúdióban.  A végeredményen nagyon érezhető, hogy mennyire vagyunk képesek összeforrni azzal, akinek a hangunkat kölcsönözzük.

 

 

 

Menczel Andrea mesélt arról is, hogy mindig nagyon érdekelte a szinkronizálás, mert teljesen más szakma, mint a színészet és ezért nagy kihívás is számára.  

– 2015 óta szinkronizálok kisebb szerepeket, örülök, hogy különféle dolgokra tudom használni a hangomat, de nagyon nehéz úgy szinkronizálni, ha az ember nem a fővárosban dolgozik. A vidéki színészek ebben nagy hátrányban vannak, sokszor előfordult már, hogy hívtak, de nem tudtam elvállalni, mert korábban Győrben, most pedig Szegeden éppen próbáltam. Egy pesti színész viszont két próba között is be tud ugrani a stúdióba. 

 

Menczel Andrea az Élve megégetve – boszorkánytéboly című kortárs színműben a fiatal özvegy, Csorba Sára alakjában lép színpadra

 

 

Menczel Andrea élete pedig a szinkronstúdiókon kívül is igencsak mozgalmas mostanában. A Szegedi Nemzeti Színház művésznője az évadban több, egymástól nagyon különböző főszerepet is játszik. Március óta fut a Kisszínházban Székely Csaba darabja, a Mária országa, ahol Anjou Máriát alakítja, nagy sikerrel. Az előadásokra hetekkel korábban elfogy az összes jegy.  Hasonlóan főszerepet játszik Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékában, ahol Annie-t, a fiatal színésznőt alakítja.Az Élve megégetve – boszorkánytéboly című kortárs színműben pedig egy fiatal özvegy, Csorba Sára alakjában lép színpadra estéről estére.

 

–  Budapesten is futnak előadásaim. A Vidám Színpadon Horgas Ádám rendezte meg Joe DiPietro hatszereplős vígjátékát, a Szextettet, aki meghívott Iris Peabody szerepére. A Broadway-sikert most először állították színpadra Magyarországon. Öt éve megy telt házzal a Karinthy Színházban a Tanár úr kérem! zenés változata Simon Kornél rendezésében, amiben szintén szerepelhetek.

 

Szegeden pedig újabb munka várja: hamarosan elkezdődnek Móricz Zsigmond Rokonokjának próbái. 

– Ez lesz az idei évad utolsó prózai bemutatója a Kisszínházban. Nagyon várom már a próbákat Szikszai Rémusszal. Magdalénát, a főszereplő, Kopjáss István szeretőjét fogom játszani.

 

Közben egy új pályát is kipróbált: párjával, a szintén szegedi színész, Krausz Gergővel kikancsintottak egy kicsit a manökenek világa felé is.

 

Krausz Gergő és Menczel Andrea a Játék a kastélyban című előadásban

 

– Manökennek azért még nem mondanám magunkat, de egy fotós barátnőm felkért bennünket, hogy az Esküvő Classic magazin számára öltözzünk be menyasszonynak és vőlegénynek. Ez a magazin a hivatásos modellek mellett sűrűn kér fel színészeket, sportolókat, ismert embereket a ruhák bemutatására. Mi ötféle esküvői ruhát mutattunk be Gergővel. 

 

A nap végén, mikor már csak ketten maradtunk, Gergő megkérte a kezemet, nagyon meglepődtem, mert egyáltalán nem számítottam rá. Kiderült, hogy már hónapok óta dugdosta a gyűrűt odahaza, csak a megfelelő alkalmat várta. Varázslatos nap volt, mintha egy mesében lettünk volna. 

 

Menczel Andrea azt már tudja, hogy a jövő évadban is számítanak rá Szegeden, ahol szívesen marad, hiszen nagyon megszerette a várost és színházat is.

 

– Pesti lány vagyok, huszonegy évesen kerültem Győrbe, öt éve pedig Szegedre, tizenkét éve játszom vidéken. Először nagyon meg voltam ijedve a vidékre élettől, de mára nagyon megszerettem. Szegeden jó csapat jött össze, úgy érzem nagyon összetartunk, sok fővárosi kollégám irigyel is ezért, és azért is, hogy egy ilyen gyönyörű és élhető városban dolgozhatok, mint Szeged.