Egy sokak által eltitkolt betegségre szeretné felhívni a figyelmet az Árkádba érkező vándorkiállítás

Magyarországon több mint 45 ezren, világszerte 12 millióan élnek az emésztőrendszer egészét érintő autoimmun betegséggel, az IBD-vel: inflammatory bowel disease, azaz gyulladásos bélbetegség. A ma még sokak által titkolt betegségre és kezelésére hívja fel a figyelmet az a tabudöntögető kiállítás, amely pénteken érkezik Szegedre. A „Ne húzd le az idődet a wc-n!” című országjáró képregény-kiállítás június 10. és 12. között, három napig a szegedi Árkádban vendégeskedik.
Rafai Gábor

2022. június 07. 12:23

Egy sokak által eltitkolt betegségre
szeretné felhívni a figyelmet az Árkádba érkező vándorkiállítás

Az immunrendszer egyensúlyának felborulása által okozta gyomor- és bélrendszeri betegségek – mint például a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség – világszerte milliók életét nehezítik meg. 

 

Míg a colitis ulcerosa esetén akut fellángolások és nyugalmi periódusok váltják egymást, és a betegség általában kisebb bélszakaszra korlátozódik, a Crohn-betegség esetében a gyulladás sokszor jóval kiterjedtebb. 

 

Az egyik legjellemzőbb tünet – a gyakori hasmenés – azonban sokak számára még mindig tabutéma, és talán épp szégyenérzetük miatt nem mernek róla beszélni. Ezt próbálja most megtörni a Bristol Myers Squibb globális biotechnológiai gyógyszercég a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületével közösen szervezett utazó képregénykiállítása.

 

Bár az elérhető kezelések sokak számára megkönnyebbülést hoznak, a betegek jelentős része még mindig naponta küzd a betegség tüneteinek kezelésével, a fájdalommal és a kellemetlen balesetektől való félelmükkel, amely közérzetükre, érzelmi és szociális életükre egyaránt kihatással van. 

 

Egy IBD-s beteg megfelelő kezelés nélkül napi 8-10 alkalommal rohan hasmenéssel a mellékhelyiségbe, ami összességében napi két órányi, havi két és fél napnyi, éves szinten pedig 28 napnyi időt jelent. 

 

A valós betegtörténeteket fikcióval vegyítő képregények azt mutatják be, hogy az optimális terápia megtalálása után milyen hasznos tevékenységekre és élményszerzésre lehet fordítani ezt az időt.

 

A lerajzolt történeteknek azonban tanulságaik is vannak, olyan üzenetek, amelyekkel a szereplők a többi betegnek is üzennek: nincsenek egyedül, merjenek bátran beszélni a betegségükről! Ne seperjék problémáikat a szőnyeg alá, inkább forduljanak orvoshoz, hiszen megfelelő kezeléssel az IBD-vel teljes élet élhető.