Egy sok kálváriát megélt épület története a Kálvária téren

Valaha a katolikus egyházé volt, vívtak benne úttörők, emlékezetes tévéműsorok készültek benne, mostantól pedig a megyei levéltár otthona lesz. A Kálvária téren álló ikonikus épület története magába sűríti több generáció emlékeit.

2020. január 22. 07:43

A Katolikus Legényegylet (KALOT) a vallásos kézműves, és iparos ifjúság mozgalma volt a két világháború közti időkben. Szegedi szervezetének központja Kálvária sugárúton működött a 1940-es évek közepéig, amikor az ingatlan a katolikus egyháztól a városhoz került. Ezután kezdődött meg az épület új funkciójához szabott átalakítás, ugyanis a „népi demokrácia” úttörőházként üzemeltette tovább az épületet.

– Nem csupán őrsi foglalkozásokon vehettek azonban részt itt a kispajtások – mondja Bubryák István, aki csongrádi általános iskolásként sportolni járt az épületbe. Itt működött ugyanis a megye egyik legjobb vívóklubja, és az épület nagy versenyeknek is helyt adott. Bubryák István – aki később az MTV Szegedi Körzeti Stúdiójának vezetője is volt – tehát már kisiskolásként járt abban a nagyteremben, ahol előbb a vívóedzéseket és versenyeket, később pedig az adásfelvételeket készítették.

Bubryák István. Kattintson fönti képünkre, nézze meg szerzőnk archívfotó-gyűjteményét!

De ne rohanjunk ennyire előre az időben! Amikor a Magyar Televízió elkezdte kiépíteni a regionális stúdiókat, az első műsorok még a Korondi utcában, később pedig a Városi Sportcsarnokban készültek. Az 1976-ban induló szegedi regionális televíziózás kezdetén azonban már tudatosan készültek arra, hogy egy olyan épületbe költöztessék a szerkesztőséget, amely minden akkori technikai követelménynek megfelelt. Ezért született meg az a döntés a városi tanácsnál, hogy az úttörők otthonát átadják az MTV-nek.

– Az átmenet folyamatos volt – meséli Pavlovits Miklós, aki akkor szerkesztő-riporterként dolgozott a stúdiónál. Az említett nagytermet már akkor stúdiónak használták, amikor az épület hivatalosan még az úttörőké volt. Pavlovits Miklós arra emlékszik legjobban, hogy a stúdió falát tojástartók borították. Ez biztosította ugyanis, hogy az épület többi részéből beszűrődő zajok ne zavarják a tévések munkáját.

Pavlovtis Miklós

A teljes felújításon és bővítésen átesett épületet végül 1983 elején foglalhatták el a tévések. Minden helyiséget az akkori szakmai elvárásoknak megfelelően alakították ki, és rendezték be. A hatalmas belső terekkel rendelkező tévés házban az irodákon, vágóhelyiségeken, raktárakon, garázsokon és stúdiókon kívül egy kényelmes, tágas étkezőt is kialakítottak, így a munkatársaknak még ebédidőben sem kellett elhagyniuk az épületet.

A regionális televíziózás fellegvárának tartott szegedi stúdió felett azonban már a '90-es évek végén elkezdtek gyűlni a viharfelhők. Az első Orbán-kormány idején ugyanis rendszeresen több hónapos elmaradással kapták meg a munkatársak a bérüket, így 2001 februárjában úgy döntöttek a szerkesztőség tagjai, hogy a nyilvánosság elé lépnek. Ekkor a magyar sajtó történetében egyedülálló módon az épület előtti Kálvária téren demonstrációt tartottak, amelyen jelezték, hogy elfogyott a türelmük.

Az akciónak az lett a következménye, hogy sokakat elbocsátottak az állásukból, többen pedig önként távoztak. A regionális televíziózás akkor halálos sebet kapott, soha nem volt már meg ugyanis az a jelentősége az MTV-n belül, mint 2001-es események előtt. Új vezetőkkel próbálták a stúdió profilját átalakítani, így például egy szinkronstúdiót alakítottak ki az épületben, ahol több szegedi színész kezdte szinkronos karrierjét. A Fidesz 2010-es hatalomra jutása után azonban rohamléptekben építették le a vidéki televíziós bázisokat.

Azokban a városokban ugyanis, ahol körzeti tévé és rádió is működött olyan komoly szakmai műhelyek alakultak ki, melyek nem pusztán a budapesti központnak biztosítottak kellő szakmai tudással rendelkező munkatársakat, de az itt dolgozó kollégák később kisebb városi tévéket és rádiókat alapítottak, illetve vezettek a saját régióikban. Ezek az intézmények jelentették a szakmai alapját a 90-es években megindult egyetemi újságíróképzésnek, itt tölthették szakmai gyakorlatukat azok, akik tévés vagy rádiós szakembernek tanultak.

Előbb 2011-ben megszüntették a körzeti stúdiók hírműsorait, majd 2015-től az összes vidéki szerkesztőséget bezáratták. Ekkor már működött a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA) keresztelt vízfejű intézmény, amely integrálta a Magyar Rádiót, Magyar Televíziót, a Duna Tévét, valamint a Magyar Távirati Irodát. A helyi nemzetiségi műsorok, valamint tudósítói feladatok ellátását kiszervezték egy kft.-be, az épület pedig sokáig üresen állt a Kálvária téren.

2017-ben kapott lábra a hír, hogy 559,5 millió forintot juttat a kormány a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának, hogy abból új, korszerű raktárépületet építsenek ki a volt televíziós épületben. A munkálatok közel három évig tartottak, de mostanra elkészültek a felújítással és átalakítással. Január 22-étől tehát új időszak kezdődik e sokat látott falak között.

Szincsok György

Tovább olvasom