Egy pécsi bolt arra kéri a vevőit ne vegyék a hatósági áras termékeket, mert buknak rajta

A kormányzati árstopnak köszönhetően úgy kell árulniuk bizonyos árucikkeket, hogy azon folyamatosan veszítenek. „Diktatúratermékek” – ezt írják a hatósági árazott termékekről.
Cservenák Zoltán

2022. január 29. 15:36

Egy pécsi bolt arra kéri a vevőit ne vegyék a hatósági áras termékeket, mert buknak rajta

A pécsi Kodály Delikátesz nem minden hatósági áras terméken bukik, de a

 

  • cukron 62 forintot
  • a liszten 11 forintot veszítenek.

 

Most még van hasznuk a  

  • a napraforgóolajon, méghozzá 35 forint.
  • A csirkemellen 7 forintot,
  • a tejen 1 forintot nyernek.

 

Még.

 

 

Ugyanis ha a papírra felírt beszerzési árak nőnek majd, akkor buknak mindenen. Hozzá kell tenni, a csirkemellből bejövő kilónkénti 7 forintos árbevételt bőven elviszi a tárolásba fektetett energia, a beszerzéssel való munka, meg a kockázat, hiszen nyers húsról van szó, ami romlandó.

 

Az Orbán-kormány a választások közeledtével 7 termék árát fagyasztotta be a tavaly október 15-i szinten: a 2,8 százalékos tejét, a kristálycukorét, a fehér lisztét, a napraforgó-étolajét, a sertéscombét, a csirkemellét, és a csirke far-hátét. Ha csirkeszárny-véget is külön számítjuk, akkor 8 termékről van szó.

 

Épp a beszerzési árakon keresztül próbálja minimalizálni a kárát a kereskedelem. A HVG azt írja, a hatósági ár nem kedvez például a magyar sertéstenyésztőknek, mert a boltok külföldi disznóval helyettesítik majd a magyart, ahol csak lehet.