Egy összegben és azonnal kéri a Fidesz az összes uniós pénzt

Módosító javaslatot adott be a Fidesz EP-képviselőcsoportja az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának ülésén. Azt javasolják, hogy az orosz-ukrán háború és az „elhibázott szankciók” miatt a tagállamok jövőre egy összegben kapják meg az összes uniós forrást.
Vass Imre

2022. október 11. 14:40

Egy összegben és azonnal kéri a Fidesz az összes uniós pénzt

Az EP Költségvetési Bizottsága hétfőn tárgyalt a 2023-as uniós költségvetés parlamenti javaslatáról. A vitában felszólalt Deli Andor fideszes képviselő, aki ismertette pártja javaslatát, amely szerint az orosz–ukrán háború és az elhibázott uniós szankciók miatt kialakult válságra tekintettel valamennyi tagállam azonnal, mindenféle bürokratikus és politikai feltételek nélkül jusson hozzá minden uniós forráshoz.

 

A 2023-as uniós költségvetést az Európai Parlament az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest 1,7 milliárd euró kötelezettségvállalással és 1,4 milliárd euró kifizetési előirányzattal emelné meg. Az Európai Bizottság eredeti javaslata: 185,5 milliárd euró kötelezettségvállalás, 166,2 milliárd euró kifizetés. 

 

Az EP javaslatát még az októberi plenáris ülésnek is meg kell erősítenie. Ezt követően kezdődnek el a Tanáccsal az egyeztető tárgyalások, amelynek eredményeként a két intézmény az unió 2023-as költségvetését várhatóan novemberben fogadja majd el.

Címlapon

mutasd mind