400 civil tűnt el egy Kijev közeli faluból, a budapesti orosz nagykövet szerint Brüsszel „kényszerítette” a magyar kormányt az uniós szankciók elfogadására, a külügy közben jól beolvasott az ukrán nagykövetnek

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója szerda délelőtt.
Kékes Viktória

2022. április 06. 13:11

400 civil tűnt el egy Kijev közeli faluból, a budapesti orosz nagykövet szerint Brüsszel „kényszerítette” a magyar kormányt az uniós szankciók elfogadására, a külügy közben jól beolvasott az ukrán nagykövetnek

Azat Omurbekov alezredes lehet a felelős a bucsai mészárlásért

Ukrán önkéntes adatgyűjtők szerint az orosz hadsereg tisztje rendelhette el Bucsában több száz civil kivégzését. Az InformNapalm adatgyűjtő értesülését számos ukrán portál átvette, hivatalos megerősítés azonban egyelőre nem érkezett arról, hogy Omurbekov érintett lenne.

Az is csak közvetett információkból tudható, hogy a Bucsában tartózkodott egység vezetője Omurbekov lehet.

400 civil tűnt el Hosztomelből

A BBC - az ukrán Interfax értesülései alapján - azt írja, hogy 400 civil tűnt el a Kijev közeli városból, amely Bucsa és Irpiny mellett hetekig orosz fennhatóság alatt volt. Taras Dumenko helyi tisztviselő szerint a hosztomeliek többségének holttestét a szomszédos falvakban és Bucsában találták meg. Dumenko szerint az oroszok elraboltak embereket, akik közül sokakat lelőttek.

Oroszország budapesti nagykövete szerint az Orbán-kormányt „belekényszerítette” Brüsszel a szankciók elfogadásába

Interjút adott a budapesti orosz nagykövet a Ria Novosztyi hírügynökségnek. A Hang szemlézte a beszélgetést, amelyből a legfontosabb gondolat, hogy Jevgenyij Sztanyiszlavov szerint a Kremlnek nincs oka nem bízni az Orbán-kormányban, bár kissé neheztelnek a Magyarország által is elfogadott uniós szankciók miatt. Sztanyiszlavov ugyanakkor úgy véli, hogy az Orbán-kormányt Brüsszel csak „belekényszerítette” az Oroszország elleni szankciókba.

 

A nagykövet ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy Magyarország gyakorlatilag megbénulna az orosz források azonnali elzárásával: a földgázszükséglet 85 százalékát, a kőolaj 55 százalékát az orosz export biztosítja. (Épp ma derült ki, hogy Putyin hazudott, amikor azt állította: a piaci ár ötödéért kapja Magyarország az orosz gázt.)

 

Az orosz nagykövet a Sándor-palotában 2021. április 21-én. Fotó: MTI

A jelek szerint Moszkva valóban nem neheztel: Putyin az elsők között gratulált Orbán Viktornak a vasárnapi választási győzelme után, sőt, bizakodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „a nehéz nemzetközi helyzet ellenére a kétoldalú partnerségek további fejlesztése teljes mértékben megfelel Oroszország és Magyarország népeinek érdekeinek”.

Külügyminisztérium: Elvárjuk, hogy Ukrajna vezetői tartózkodjanak Magyarország becsmérlésétől és belügyeinek kommentálásától

Jól láthatóan a magyar külügy is komolyan dolgozik azon, hogy Putyin elnök barátságát ne veszítse el. Miután berendelték a minisztériumba az ukrán nagykövetet, Magyar Levente alaposan be is olvasott neki. A külügyi államtitkár tájékoztatása szerint, tudatták  Ljobov Nepoppal, hogy az utóbbi hetekben Ukrajna vezetői részéről több igaztalan vád is elhangzott Magyarországgal szemben, melyekre az Ukrajnában dúló háborúra tekintettel a kormány nem adott arányos választ. 

 

Azzal a kijelentéssel például, miszerint Magyarország „még csak annyit sem tesz Ukrajnáért, mint mindenki más” és „támogatja Oroszországot”, az ukrán elnök minden, az erőszakot elítélő, és az ukránokkal együttérző, ezt számos esetben tettekkel is kifejező magyar embert megsértett.

 

„Hazánk a háború első napján félretette az Ukrajnával fennálló vitáit, az ukrán miniszterelnök-helyettes szavaival ellentétben semmilyen módon nem gátolja az Ukrajna és az Európai Unió, illetve a NATO közötti együttműködést, a konfliktus kirobbanása óta több mint félmillió ukrán menekült előtt nyitotta meg határait, számolatlan magán- és állami segélyszállítmánnyal járul hozzá a nélkülözők szenvedéseinek enyhítéséhez, 130 ukrán gyermek kórházi gyógykezelését biztosítja és részese minden nemzetközi erőfeszítésnek, mely a vérontás lezárására irányul.” 

 

Magyar Levente hozzátette:

 

„Elvárjuk, hogy Ukrajna vezetői tartózkodjanak Magyarország becsmérlésétől és belügyeinek kommentálásától még ezekben a súlyos időkben is, melyek átvészeléséhez továbbra is számíthatnak hazánk segítségére”.

 

ORFK: több mint hétezer-ötszázan érkeztek kedden Ukrajnából

Magyarországra kedden az ukrán-magyar határszakaszon 4204 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 3463-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-vel.A Budapesti Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott, hogy hétfőn 600 menekültet, köztük 216 gyermeket fogadtak a fővárosban. Mint mindig, a különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.