Egy méteren a Tisza vízszintje Szegednél a kánikula és a szárazság miatt – augusztus végén szokott ilyen alacsony víz lenni

Az aszályos, tartósan csapadékmentes időjárás a Tisza vízállására is hatással van. Kozák Péter, az Atizvig igazgatója azt mondta két havi teljes csapadékmennyiség hiányzik a folyóból.
Szabó Luca

2022. július 09. 10:15

Egy méteren a Tisza vízszintje
Szegednél a kánikula és a szárazság miatt – augusztus végén szokott ilyen alacsony víz lenni

A hetek óta tartó szárazság és csapadékhiány miatt folyamatosan csökken a Tisza vízszintje, Szegednél a vízmércénél cikkünk megjelenésekor egy méteren áll a folyó. Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója azonban mindenkit megnyugtat: ez a vízszint normál értéknek minősül.

 

– Az utóbbi hetek aszályos időjárása miatt kisvizes állapotról beszélhetünk az Alsó-Tiszán. A kilencven centiméteres átlagszint nem kirívón alacsony, de az elmúlt évek adataihoz képest kevés. Jelenleg nagyjából két havi teljes csapadékmennyiség hiányzik. A június szokatlanul száraz volt, inkább a nyár végi időszakra jellemző a mostani vízállás” – nyilatkozta Kozák Péter, aki hozzátette, hogy bár az Alsó-Tisza víztározója még a rendes értékeken belüli állapotot mutat, a mezőgazdaság egyre komolyabb bajba kerülhet, egyre nehezebb ugyanis öntözni, és ez nemcsak a növénytermesztésben jelent problémát az agráriumban. A csapadékhiányhoz az Ativizig igazgatója hozzátette, júniusban 29,7 milliméternyi eső hullott a Tisza vízgyűjtő-területén, ami a sokéves átlag mindössze harmincöt százalékát jelenti.

 

 

– A Tisza élővilágát alapvetően nem fenyegeti veszély, a holtágas részeken nincs nagy elváltozás, de a hőség miatt a folyókon oxigénhiányos pontok alakulhatnak ki, ami a halaknak ártalmas lehet, ám még ez sem jelent komoly kockázati tényezőt – mondta Kozák Péter.

A történelmi mértékű szárazság az éghajlatváltozás egyre erőteljesebben mutatkozó tünete, ez azt jelenti, hogy néhány éven belül – akár csak részlegesen is – átalakulhat Magyarország vízrajzi és vízgazdálkodási térképe.

 

– A természet folyamatosan változik, a felmelegedés egyre inkább tapasztalható nálunk is, de a rendelkezésünkre álló eszköztárral igyekszünk a folyó tisztaságát és rendben tartását biztosítani – összegezte az Ativizig igazgatója.