Egy lövésük ment kapura, azzal nyertek: Japán–Costa Rica 0–1

Japán bravúrgyőzelemmel, Costa Rica megalázó vereséggel érkezett a második fordulóba. Végül egy borzasztó meccsen egy ívelés döntött.
Garai Szakács László

2022. november 27. 13:30


        Egy lövésük ment kapura, azzal
nyertek: Japán–Costa Rica 0–1

Japán–Costa Rica 0–1 (0–0)

Labdarúgó világbajnokság, Katar, Al Rayyan, Ahmad bin Ali Stadion, E csoport, 2. játéknap. Vezette: Michael Oliver, asszisztensek: Stuart Burt, Simon Bennett (angolok).

Japán: Gonda – Nagatomo (Ito H. – a szünetben), Yoshida, Itakura, Yamane (Mitoma, 62.), Morita, Endo, Soma (Minamino, 82.), Kamada, Doan (Ito J., 67.), Ueda (Asano – a szünetben). Szövetségi kapitány: Hajime Moriyasu.

Costa Rica: Navas – Oviedo, Calvo, Waston Manely, Duarte, Fuller, Campbell (Chacon, 95.), Tejeda, Borges (Salas, 89.), Torres (Aguilera, 65.), Contreras (Benette, 65.). Szövetségi kapitány: Luis Fernando Suárez Guzman.

Gól: Fuller (81.).

Sárga lap: Contreras (41.), Yamane (44.), Borges (61.), Calvo (70.), Itakura (84.), Endo (93.).

 

A németek legyőzése után Japán joggal készülhetett arra akár már a második játéknap után továbbjut, Costa Rica meg nem akart újra úgy leégni, mint Spanyolország ellen. Ez a két dolog garantálta, hogy a küzdésről szól a mérkőzés, és ez végül így is lett. Sajnos a küzdésen kívül túl sok mindent nem is láttunk.

 

A 81. percben aztán Japán japánkodott egyet és ezzel hátrányba is kerültek:

  • úgy próbáltak egy teljesen ártalmatlan labdát eltakarítani a tizenhatosuk előteréből, ahogy általában a japán bajnokságban szokás,
  • és a japán kapus úgy nyúlt Fuller íveléséért, ahogy jellemzően csak arrafelé szokás, két kézzel.

 

Ez viszont azt jelentette jelen esetben, hogy a Costa Rica-i hátvéd bal lábas csavarásába Gonda csak belepaskolni tudott, és pechjére a kezeiről a kapujába hullott a labda.

 

 

Ezzel az egy lövéssel Costa Rica meccset nyert és ezzel a győzelem simán jelentheti azt, hogy Németország akár még úgy is továbbjuthat, ha szoros meccsen kikap Spanyolországot, majd kitömi Navasékat. No de addig még este jön a spanyol–német csoportrangadó.