Egy kutatás alapján kiderült, az AstraZeneca vakcinája hatékony harmadik, emlékeztető oltásnak

Egy brit kísérletsorozat eredményei szerint az AstraZeneca vakcinája harmadik, emlékeztető oltásként használva is megfelelő immunválaszt vált ki az emberi szervezetből.

2021. május 19. 08:23

Egy kutatás alapján kiderült, az AstraZeneca vakcinája hatékony harmadik, emlékeztető oltásnak

Az AstraZeneca élő, az emberi szervezetre ártalmatlan adenovírusba csomagolva juttatja be a sejtekbe a hatóanyagot. Ehhez hasonló elven működik az orosz Szputnyik is. A kettő között csupán annyi a különbség, hogy az AstraZeneca első, második és esetleges harmadik adagjához is ugyanazt az adenovírust használják.

Eddig a kutatók egy része attól tartott, hogy amennyiben ugyanazzal az adenovírussal találkozik a szervezet, akkor immunissá válik a hordozóanyagra, így a vakcina hatástalanná válhat. A friss eredmények azonban ezt cáfolják. A kísérletek azt mutatták, hogy bár az immunrendszerünk tényleg reagál az adenovírusra is, a koronavírus tüskefehérjéjére annál sokkal erősebben, így az AstraZeneca harmadjára beadva is a remélt immunválaszt váltja ki, azaz beindítja az ellenanyagtermelést.

A friss kutatás egyik ismerője azt nyilatkozta, hogy az emlékeztető oltás olyan heves ellenanyagtermelést indít be, ami hatékony szinte az összes vírusvariáns ellen.

Ez azért különösen fontos, mert amint csökkenni kezd a lakosság beoltott részének ellenanyagszintje, a védettséget a jövőben várhatóan ilyen emlékeztető oltásokkal fogják fenntartani. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az adenovírust használó vakcinák is alkalmasak erre a célra, az nemcsak a gyártóknak, de az egész világnak nagy könnyebbséget jelent.

Címlapon

mutasd mind