Egy kivágott fa helyett kettőt ültetnek a Szikin

340 új fát ültettek el a Sziksósfürdő területén az önkormányzat anyagi támogatásával, az erdészeti hallgatók segítségével: folytatódik a város zöldítése.
Vass Imre

2022. március 25. 14:17

Egy
kivágott fa helyett kettőt ültetnek a Szikin

A tavalyi nagy vihar a Sziksósfürdő területén lévő fákat is megrongálta, többet ki is tört. A Szegedi Sport és Fürdők Kft. úgy döntött, ezeket a fákat pótolja, hiszen a fürdő egyik nagy előnye az óriási árnyas erdős rész. Ezt a munkát végezték most el.

 

Nagy Katalin, a cég igazgatója elmondta, tavaly év végén megvizsgálták a területen lévő fák állapotát és 169 olyan növényt találtak, amit sérülés, vagy betegség miatt ki kellett vágni. Azonban minden egyes kivágott fa helyet kettő másikat ültettek – hangsúlyozta. Hozzátette, a telepítést az önkormányzat kilencmillió forintos támogatásával tudták megvalósítani.

 

 

Az ültetésében a Kiss Ferenc Erdészeti Technikum tanulói segítettek, ugyanúgy mint a legutóbbi véderdő-telepítéskor is. A szakemberek döntötték azt is el, hogy milyen fákat ültessenek. Máhig József igazgató elmondta a pusztaszilre esett a választásuk, mert ez egy szárazságtűrő faj és Szegeden az éghajlatváltozás eredményeként egyre nagyobb a szárazság, és egyre több a csapadékmenetes napok száma. Ez a fafajta pedig el tudja viselni ezt.

 

 

Az önkormányzat jelentős összegeket fordít a Zöld Város projekt keretében arra, hogy növelje intézményeinek energiahatékonyságát, valamint gyarapodjon a zöld felületek nagysága. Nem véletlen, hogy ezt a projektet is támogatta anyagilag.

 

Mihálik Edvin Zöld Város programért felelős tanácsnok elmondta, Szegednek az a célja, hogy a legzöldebb magyarországi nagyváros legyen. A cél elérés érdekében zajlik az önkormányzat intézményeinek energiahatékonysági felújítása, valamint a véderdő-telepítés és a város zöldfelületeinek rekonstrukciója és fejlesztése.

 

A fákat a cég gondozza majd annak érdekében, hogy néhány éven belül árnyékot adjanak a Szikire érkező fürdőzőknek.

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind