Egy kert soha nincs kész, egy kertész soha nem pihen: száz éves lett a szegedi Füvészkert

Mindennek volt alkalmas a száz éve megkapott darab parlagföld, csak füvészkertnek nem. Mégis ezen a területen alakították ki az akkor Szegedre települő egyetem botanikus kertjét, ami ma éppen egy évszázadot tudhat maga mögött.
Bod Péter

2022. október 08. 18:22

Egy kert soha nincs kész, egy kertész
soha nem pihen: száz éves lett a szegedi Füvészkert

– Egy kert soha nincs kész, egy kertész soha nem pihen – kezdte ünnepi beszédét szombaton a Füvészkert centenáriumi ünnepségén, Németh Anikó, a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének igazgatója. Az 1922-ben megkapott parlagföld nem volt alkalmas botanikus kertnek – állapította meg az igazgató, majd arról beszélt, hogy elődeik sem pihentek soha.

 

Az itt dolgozók a munkájukat a hivatásuknak tartották, ez magyarázhatja, hova fejlődött az a kert, amellyel ők együtt lélegzenek. Németh Anikó beszédében jelképesen azzal is fejet hajtott elődei előtt, hogy felsorolta a Füvészkert valamennyi korábbi igazgatójának a nevét.

 

A Füvészkertet a város és az egyetem zöld szigetének nevezte, aminek kedveltségéről sokat elmond, hogy ebben az évben szeptemberig 50 ezer látogatója volt.

 

 

– Ajándék ez a nap – köszöntötte a születésnapos botanikus kertet Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese, aki szerint ezt napot nem kizárólag az egyetem, hanem a város is ünnepli. Személyes emléket idézett fel, amikor elmondta, újszegedi kislányként barátnőivel szívesen biciklizett a Füvészkerthez, majd egyetemistaként több gyakorlatának ez volt a helyszíne.

 

– Boldog születésnapot, Füvészkert! – kezdte beszédét Zsigmond Vince, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének főtitkára. Majd azt mondta, tisztában van azzal, hogy fájó ok, a kolozsvári egyetem Szegedre áthelyezése miatt volt szükség az itteni botanikus kert kialakítására.

 

Az első ilyen jellegű kertek Itáliában, az ottani korabeli egyetemek orvosi fakultásaihoz kapcsolódva alakultak ki és szolgálták az oktatás ügyét. A botanikus kertek szerepe időközben megnőtt, mára ökoturisztikai látványossággá váltak. Európában nyolcszáz, világszerte közel kétezer botanikus kert található, ezek sorában az egyik a szegedi, aminek fejlődéséről, különösen az elmúlt közel két évtizedben bekövetkezettről az elismerés hangján szólt Zsigmond Vince, kiemelve a korábbi igazgató Mihalik Erzsébet és a jelenlegi vezető, Németh Anikó munkáját.

 

A Füvészkert nagyon készült a születésnapjára. Közvetlenül az idézett ünnepség előtt nyílt meg a 100 év – 100 fotó természetfotó-kiállítás, majd a hivatalos ünnepség után születésnapi zsúron tortával kedveskedtek a látogatóknak.

 

A délután a hátralévő része a Kaláka együttesé volt: nagy sikerű koncertet adtak a rendezvénysátorban. Egész nap folyt a pecsétgyűjtő játék. A gyerekeknek játékos feladatok megoldását kellett ezért teljesíteni.

 

Csodaszép időben nagyon sokan látogattak ki szombaton a Füvészkertbe – elvégre százéves születésnap tényleg nincs mindennap.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind