Egy hónap múlva nyílik a cowboy-kiállítás: Amerikában már csomagolják a nyergeket és a coltokat

A Múzeumok éjszakáján, június 25-én nyílik meg a Móra Ferenc Múzeum nagyszabású kiállítása, amely a legendás vadnyugat világát mutatja be. A három évi előkészítő munka után, nemzetközi összefogással megvalósuló tárlat hatszáz négyzetméteren a múzeum szinte teljes alsó szintjét elfoglalja majd. Amerikában, az oklahomai Cowboy és Western Múzeumban a napokban kezdték el a kiállítás anyagainak becsomagolását. A legendás tárgyakat közel tízezer kilométeres útra kell felkészíteniük a szakembereknek úgy, hogy ne sérüljenek meg.
Rafai Gábor

2022. május 24. 13:50

Egy hónap múlva nyílik a cowboy-kiállítás:
Amerikában már csomagolják a nyergeket és a coltokat

A Móra-múzeum idény nyáron az elmúlt évek sikerkiállításai – a Sisi és a dinótárlat – után ismét egy különleges, várhatóan sokakat vonzó kiállításra készül. 

 

A legendás vadnyugatot bemutató tárlat a cowboyok és indiánok világába kalauzolja majd el a látogatókat. 

 

A kiállítás törzsanyaga – több, mint hatvan eredeti tárgy – az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb cowboy és western múzeumából, Oklahomából érkezik hamarosan Szegedre.

 

A különleges kiállítási tárgyakat már csomagolják Amerikában, az oklahomai Cowboy és Western Múzeumban. 

 

A szakemberek nagy precizitással készítik elő a tárgyakat, amelyek

közel tízezer kilométeres út előtt állnak, földön és levegőben is utazni fognak. 

 

Emiatt a csomagolásra különleges figyelmet kell fordítaniuk az amerikai múzeum szakembereinek. Bizonyos tárgyaknak, például egy nyeregnek különleges szállítódobozokat is kellett készíteni a biztonságos utazás érdekében.

 

 

A tárgyak között találhatóak még csizmák, kalapok, teljes cowboy ruházat, sarkantyúk, kések, valamint további érdekes használati és viseleti tárgyak is.

 

A mintegy hatszáz négyzetméteres kiállítás az 1850-től 1900-ig terjedő időszak cowboyainak és indiánjainak szokásait, munkáját, mindennapi életét mutatja majd be. Szó lesz a rodeók világáról, a westernfilmek korszakáról, a fegyverekről, öltözködésükről és a vadnyugat magyar vonatkozásairól is.

 

Az amerikai kollekció mellett érkeznek kiállítási tárgyak a Néprajzi Múzeumból, a győri Xantus János Múzeumból és magángyűjteményekből is Szegedre. 

 

Címlapon

mutasd mind