Egy hónap alatt egymilliárd forinttal nőtt a szegedi orvosegyetem adóssága

Mindenütt megugrott az adósságállomány az elmúlt hónapban, a pécsi és a szegedi adatok kiugróak.
Szlavkovits Rita

2023. március 25. 15:35

Egy hónap alatt egymilliárd forinttal nőtt a szegedi orvosegyetem adóssága

Februárban tovább nőt az egészségügyi intézmények adóssága, február végén összesen 33, 8 milliárd forinttal tartoztak az intézmények a beszállítóknak. A tartozásokat az Orvostechnikai Szövetség monitorozza rendszeresen az Államkincstár adatai alapján. 

 

Az OSZ elnöke, Rásky László ezt azzal enyhítette a napi.hu-nak, hogy a jó hír az, hogy a kormány a korábbiakhoz képest gyorsabban kisegítette az intézményeket, összesen 11, 8 milliárd forintot csoportosítottak át a rezsiszámlák kiegészítésére, mivel a megugró tartozások hátterében az energiaárak növekedése állhat.

 

A lapnak az Orvostechnikai Szövetség azt mondta, hogy az orvosegyetemek közül csupán három adatait ismerik, mert a modellváltókét már nem jegyzi az Államkincstár.  Az OSZ monitorozása szerint a legnagyobb összeggel a Szegedi Tudományegyetem adóssága ugrott meg, több mint egymilliárd forinttal, de Pécsett is 700 millióval lett magasabb a tartozás összege, a Semmelweis Egyetem adóssága viszont csak 28 millióval nőtt január vége óta.

 

A lap kitér arra, hogy július elsejétől a fővárosi kórházak, majd 2024 –től a vidéki intézményekben is közös közbeszerzések lesznek, és ez az Orvostechnikai Szövetség elnöke, Rásky László szerint nem ördögtől való, ha a beszerzéseknél biztosított a verseny.