Egy hónap alatt 26 milliárddal nőtt a közintézmények adóssága

A tartozás felhalmozása már nem csak az egészségügy „kiváltsága”: kormányhivatalok, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és az közoktatás is halmozza lejárt adósságokat. Az 572 központi költségvetés alá tartozó intézményből 406-nak van lejárt tartozása, ami azt mutatja, hogy szinte általánosak a finanszírozási gondok.
Kékes Viktória

2023. március 30. 11:38

Egy hónap alatt 26 milliárddal nőtt a közintézmények adóssága

A közintézmények teljes adóssága február végén már 70,1 milliárd forintot ért el. Ez 26 milliárd forintos növekedés egyetlen hónap alatt – derül ki a Magyar Államkincstár február végi adataiból, amelyet a Népszava szemlézett. Ez alapján a legnagyobb adósok között kórházakat, iskolákat, de még rendőrséget is találunk. 

Forrás: MÁK/Népszava

Amint az a fenti táblázatból is látszik, a számlák nem fizetése megszűnt az egészségügy kiváltsága lenni: az egészségügyi intézmények lejárt tartozásállománya a teljes összeg felét sem éri el. A kormányhivatalok, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és az közoktatás is halmozza a lejárt adósságokat. Február végén a létező 572 központi költségvetés alá tartozó intézményből 406-nak volt lejárt tartozása, ami azt mutatja, hogy szinte általánosak a finanszírozási gondok.

 

A szegedi orvosegyetem adóssága brutális mértékben, egymilliárd forinttal ugrott meg februárban, de az adósok listáján szerepel a Szegedi Törvényszék 18 milliós, a Szegedi Fegyház és Börtön 322 milliós és a Szegedi Tankerületi Központ is 174 milliós tartozással.