Egy hete maradt Orbán Viktoréknak, hogy válaszoljanak a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos uniós kritikákra

Valójában pénzről van szó, arról, hogy mennyi pénzt kaphatunk meg abból, amit visszatart Brüsszel azért, mert nem akarják, hogy fideszes zsebekbe kerüljön.
Garai Szakács László

2022. augusztus 16. 08:01

Egy hete maradt Orbán Viktoréknak,
hogy válaszoljanak a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos
uniós kritikákra

Augusztus 22-én jár le a határidő: eddig kell válaszolnia az Orbán-kabinetnek az Európai Bizottságnak arra a levelére, amiben a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos kritikáit fogalmazta meg a testület. Az nem kérdés, hogy válaszolunk, az utolsó pillanatban elküldve a levelet, a kérdés igazából az, mi lesz, mi lehet a levél tartalma. A 24.hu is írta az adandó válaszról, „a bizottságnak újabb egy hónapja lesz arra, hogy elbírálja, megfelelőnek látja-e azt, avagy az Európai Tanács elé terjeszti, hogy a jogállami mechanizmus keretében mennyi uniós forrást tartsanak vissza Magyarországtól.” A jogállamisággal kapcsolatosan valójában két levélről van szó:

  • az egyikben a bizottság felsorolta a kritikáit, ennek lényege, hogy az uniós pénzeket jó lenne, ha tényleg úgy és arra fordítaná Magyarország, amire és ahogy kapjuk,
  • a másikról viszont mindenki csak tud. Ebben konkrét összegek is vannak, ha ez kiszivárogna, kiderülne, konkrétan mennyi pénzt vehet el a bizottság a magyar kormánytól.

 

Az Európai Bizottság három kérdést tárgyal a kormánnyal:

  • az első a hétéves költségvetésből származó pénzek,
  • a második a helyreállítási alap pénzei,
  • a harmadik maga a jogállami mechanizmussal kapcsolatos tárgyalás.

 

A tárgyalások az első kérdésben haladnak a legjobban, Navracsics Tibor erről az év végéig szinte biztosan megállapodik Brüsszellel. A másik kettő viszont...

 

Magyarország az egyetlen tagállam, amelynek a pályázatát a helyreállítási alap pénzeire még nem hagyták jóvá. Orbán Viktorék ezt politikai okokkal magyarázzák, az Európai Bizottság viszont azt mondja, ahhoz, hogy ezeket a pénzeket megkapjuk, az ajánlások túlnyomó többségét teljesítenünk kell. A 24.hu arról ír, hogy a helyreállítási alapról folytatott tárgyalások az utóbbi hetekben leálltak. Egyelőre szó sincs arról, hogy a magyar kormány benyújtsa az új pályázatot, miközben az elvileg már készen van. A jogállami mechanizmus pedig... Van még mit tárgyalni róla. Itt azt jegyzi meg a 24.hu, hogy „Navracsics Tibor augusztus végéig szeretné lezárni a megbeszéléseket, vagyis mielőbbi megegyezésre törekszik. Az azonban kérdéses, hogy ez sikerülhet-e. A bizottságban létezik olyan álláspont, miszerint a magyar kormány félreértette a helyzetet, mert csupán válaszokat adott a kérdésekre, ám nem jelölte meg, hogy pontosan milyen változtatásokat tervez, miközben Brüsszelben már benyújtott törvényjavaslatokat szeretnének látni, nem homályos terveket.”