Egy gépíró, egy zenész és egy matematikus kapták az idei Szeged Ifjú Tehetsége díjakat

Minden évben három tehetséges diák és a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző tanárok veszik át a tizenhét évvel ezelőtt alapított szegedi díjakat.
Szabó Luca

2023. március 24. 16:35

Egy gépíró, egy zenész és egy matematikus kapták az idei Szeged Ifjú Tehetsége díjakat

A gépírásban a világelsők között is számon tartott Muhel Marcell kapta városi díj egyikét, ő a Kőrösy József Közgazdasági Szakközépiskola tanulója. Haluska Lara Jázmin már kilenc évesen zeneszerzőként is debütált, tizennégy nemzetközi hegedűversenyen indult, ezekből tízet megnyert. Lara a Yale Egyetem mesterkurzusának is rendszeres hallgatója, de a hétköznapi iskolás életét a Juhász Gyula Tanárképző Gyakorló iskolájában tölti. A harmadik díjat Fülöp Csilla, a Radnóti Gimnázium diákja vihette haza, aki matematikából, és informatikából szerzett Nemzetközi Diákolimpiai helyezéseket. 

 

Haluska Lara Jázmin a tizennégy nemzetközi hegedűversenyből, amelyen indult, tízet megnyert (fotók: Szabó Luca)

 

A pedagógusok között a Szegedi Ifjú Tehetségekért díjat Krizba Imréné, a Kőrösy József Szakközépiskola gépíró tanára, a Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Intézménynek testnevelő tanára, Erdeiné Domonkos Anikó, és az anyanyelvápolás területén végzett munkájáért Némethné dr. Balázs Katalin, a Gábor Dénes Technikum és Szakközépiskola nyugalmazott tanára vehették át. A díjhoz 2006-ban csatlakozott Szeged, a magyar városok közül elsőként.

 

 Mester és tanítványa: Szegedi Ifjú Tehetségekért díjat kapott Krizba Imréné, a Kőrösy József Szakközépiskola gépíró tanára – diákját, a világ legjobb gépírói között számon tartott Muhel Marcellt is kitüntették

 

A sakk nagymestere, a másfél évvel ezelőtt elhunyt Kállai Gábor kezdeményezésére alapították meg Szegeden a tehetségeket támogató díjakat. Kállai Gábor dolgozta ki a Polgár lányok édesapjával azt a módszert, amellyel a sakkban világszínvonalat értek el. Kállai elkötelezett volt nem csak a sakk, hanem minden területen a tehetségüket megvillantó fiatalok iránt, ezért szorgalmazta, hogy jöjjön létre egy tehetségeket támogató alapítvány, majd Bartók Béla születésének napját jelölték a tehetségek napjává. 

 

Kállai Gábornak Szegeddel is jó személyes kapcsolata volt, több nemzetközi sakkrendezvényt is idehozott, neki köszönhető, hogy 2006-ban Szeged elsőként csatlakozott az ifjú tehetségeket támogató mozgalomhoz.

 

 

Kozma József, a Szegedi oktatási bizottság elnöke adta át az elismeréseket

 

Kozma József, a Szegedi oktatási bizottság elnöke a díjazottakat köszöntve elmondta, hogy nemcsak a legifjabb tehetségeket támogatja az önkormányzat, hanem az egyetemistákat és középiskolásokat is. A Szeged Ifjú Tehetsége díjat odaítélése mindig nehéz, mondta a bizottsági elnök, de a város rendelete szerint csak három diáknak, és három pedagógusnak lehet átadni.