Egy filmvetítés miatt kihívták a rendőrséget Makón a Continentalban

A filmvetítést egyébként a fideszes makói önkormányzat támogatta. Hol volt ilyenkor Lázár János?
Garai Szakács László

2022. november 02. 10:00

Egy filmvetítés miatt kihívták a
rendőrséget Makón a Continentalban

A gumigyár vezetése

  • kihívta a rendőrséget,
  • megerősítette az őrséget,
  • kocsikkal elbarikádoztatta a telephely bejáratát, és
  • még a minisztériumot is riadóztatta

azért, mert a tavalyi 84 órás sztrájkot szervezett Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) a közelmúltban taggyűléssel egybekötött filmvetítést tartott a cégcsoport francia gyárának bezárásáról, az ottani szakszervezeti vezetők kiállásáról – olvasható a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) közleményében.

 

A 444 idézi a közleményt, eszerint „az elmérgesedett helyzetben az eredménytelen bértárgyalásokat a munkáltató egyoldalúan lezárta, és ezzel szándékosan vagy tudatlanságból jogilag megteremtette a dolgozók számára a sztrájk lehetőségét.”

 

A GSZSZ elnöke, Radics Gábor szerint a jelenlegi ellenséges hangulat oka egyebek között a munkáltató arroganciája: érthetetlen módon már most meg akarja kötni a jövő évi bérmegállapodást. Az MGSZ 200 ezer forint kompenzációt kért erre az évre a munkavállalók számára, hiszen a cégvezető a tavalyihoz hasonlóan idén is egyoldalúan úgy döntött, hogy az inflációnál alacsonyabb bérfejlesztést ad.

 

A közlemény szerint ilyen légkörben csak olaj volt a tűzre egy filmvetítési program. A szakszervezet

  • a GSZSZ-szel, valamint
  • egy francia nyugdíjas mozgalmárral közösen,
  • a makói önkormányzat támogatásával

a moziteremben mutattak be egy filmet a franciaországi clairoix-i gyár bezárásáról, még inkább az ottani munkások komoly, sikeres harcáról. Hajdú szerint a gyárvezetés megtudta, kik terveznek részt venni szabadidejükben a vetítésen, és akiket csak lehetett közülük, váratlanul berendeltek szombat éjszakai munkára.

 

Ráadásul ez a mozizás annyira megijesztette a gyár vezetőit, hogy értesítették az illetékes minisztériumot, a vetítés napján riasztották a rendőrséget, megerősítették a gumigyár biztonsági őrségét és autókkal eltorlaszolták a telephely kapuját. Mintha nem vetítéssel egybekötött taggyűlésre, hanem terrortámadásra készült volna a szakszervezet.

 

Hogy Makón hogy nézhette be a fideszes önkormányzat a filmvetítést és a vetítés támogatásával hogyan állhatott a szakszervezeti dolgozók mellé, rejtély.

 

A 444-hez eljuttatott közlemény szerint az eset után egy titkos belső levélből kiderült, hogy a cégvezetés szélsőségesnek, már-már bűnözőnek titulálta a szakszervezetiseket és arra készül, hogy maffia módon titkon beépíti saját emberét – vagy embereit – közéjük, hogy a szakszervezet minden lépéséről időben értesüljön. Az érdekvédők levélben kérték ki maguknak, hogy a munkáltató bűnözőként kezelje őket.

 

A pattanásig feszült hangulatban a cégvezető egyoldalúan lezárta az eredménytelen bértárgyalásokat és ezzel jogilag megteremtette a sztrájk lehetőségét. Hajdú Roland az MGSZ vezetője leszögezte: a szakszervezet tovább tárgyalna, úgy tűnik azonban, hogy a cégvezetés szándékosan vagy egyszerűen tudatlanságból ismét sztrájkba hajszolja a munkavállalókat.

Címlapon

mutasd mind