Egy év alatt közel 17 ezer dolgozó távozott az egészségügyből

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint annak, hogy nincs elég egészségügyi dolgozó az országban oka a dolgozók túlzott leterheltsége, valamint az anyagi megbecsülés hiánya.
Vass Imre

2022. február 02. 11:10

Egy év alatt közel 17 ezer dolgozó távozott az egészségügyből

2020 utolsó negyedévéhez képest 16 700-zal csökkent az egészségügyi dolgozók száma a tavalyi év utolsó negyedévére – mondta le az ATV Start című műsorában Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

 

Hozzátette, a béremelés ellenére továbbra is alacsony a az egészségügyi dolgozók fizetése „Egy alacsony mértékhez bármilyen százalékokat adunk hozzá, a vége még mindig alacsony lesz. Az egészségügyi dolgozók bére még mindig az utolsó harmadban van” – tette hozzá.

 

Úgy látja, a külföldi munkavállalás azért is vonzó az egészségügyi dolgozók számára, mert ott a magasabb bérek mellett sokkal kevesebb túlmunkát kell vállalniuk.

 

Soós Adrianna szerint emelni kellene az egészségügyre fordított kiadásokat, de nem úgy, hogy felesleges eszközöket, lélegeztetőgépeket szereznek be, amelyek egy részét nem is használják. 

 

Az elnök arról is beszélt, a felmérések szerint az emberek egyre kevésbé elégedettek a kórházi ellátással, 10 éve a megkérdezettek 60 százaléka volt elégedett, ez az arány mostanra a felére, 30 százalékra csökkent.

 

Forrás: ATV