Egy emberöltővel ezelőtt még nagyobb volt a vihar: akkor dió nagyságú jég is esett

1993. június 12-én koraeste tört ki rendkívüli vihar Szegeden. Huszonhat éve a károk értéke meghaladta a 160 millió forintot. A legnagyobb pusztítás a város központját – a Széchenyi teret – érintette.

2019. szeptember 10. 16:25

Egy emberöltővel ezelőtt még nagyobb volt a vihar: akkor dió nagyságú jég is esett

Akkor a szeged.hu még nem létezett, így elővettük a Délmagyarország 1993. június 14-i lapszámát, akkor így írtak a szörnyű viharról.

„Emberemlékezet óta nem volt Szegeden ehhez hasonló. A szombat esti fél óráig tomboló orkán erejű szél 160 kilométeres sebességgel söpört végig Csongrád megyében, de a legnagyobb károkat Szegeden és környékén okozta. A hurrikánt 7 percig tartó kiadós jégeső kísérte. A meteorológusok szerint az országban még sohasem mértek ilyen szélerősséget, a tornádószerű vihar derék vastagságú fákat csavart ki tövestől, ágakat tört le, ráborogatva a villamos és vasúti sínekre, utakra, házakra, parkoló autókra. Emiatt egy időre megbénult a város közlekedése, a forgalmat pedig el kellett terelni. Szünetelt az áram- és telefonszolgálat is. Súlyosabb sérülés szerencsére nem történt. A mentők mintegy 20 sebesültet részesítettek elsősegélyben. Főleg a fejsérülések voltak gyakoriak. A pechesebbek is kisebb agyrázkódással megúszták. Sok sérülést okoztak a kitört ablakok üvegcserepei is” – állt a lap címoldalán.

„Benn” az ötödik oldalon egész oldalas összefoglalót készítettek az újságírók, abból idézzük az alábbiakat:

A kommunális vállalatok és a honvédség szabad kapacitását felhasználva a városrészekből ütemezetten megkezdődik a gallyak, törmelékek eltávolítása. Ezt a lakosság a gallyak összegyűjtésével, kupacba rakásával segítheti. A Széchenyi tér helyreállítása tegnap 17 óra után kezdődött. Szegeden a Festő, a Szent Ferenc, a Zsótér, a Zoltán, a Vitéz, a Batthyány, a Május 1-je utcákban, továbbá az Ady, Széchenyi, Kolozsvári és Mars téren voltak a legnagyobb károk. A Hattyastelepen a szennyvíz kiöntött, mert nem működött az átemelő. Itt azonnal be kellett avatkozni. Szentmihálytelken a szél úgy csavart ki egy fát, hogy a vízvezeték is megsérült, ezért a vízműveknek azonnal el kellett hárítaniuk a csőtörést. A Gáspár Zoltán utcában tetőszigetelőlemezt emelt meg a panelház tetején az orkán erejű szél.

Átélte? Látta?

Várjuk „élménybeszámolját” e-mailben vagy akár a Facebook-oldalunkon üzenetben, de ugyanígy várjuk fotóit, vagy ha vannak, videóját is az 1993-as viharról!

A tűzoltóknál 19 óra 23 perckor csöngött az első telefon, vasárnap reggelig pedig 60-70 bejelentés érkezett, ebből 58 esetben vonultak ki a helyszínre. Tegnap mintegy 40-50 alkalommal riasztották a szegedi tűzoltókat, de mivel csak 25 fővel dolgoztak, szelektálniuk kellett, és fontossági sorrendben történt a beavatkozás. A közüzemek, az áramellátás biztosítása, a tömegközlekedés helyreállítása és a jelentősebb károk elhárítása kapott prioritást. Szinte percenként érkeznek újabb kárbejelentések.

Viharkutyák marcangolta reptér

A vihar eredménye pedig borzalmas. Az már szinte természetes, hogy az épületekről lebontotta a palaborítást, hogy a kinyűgözött kétfedelű AN-2-esek oldalát úgy végigverte a jég, mint egy géppuskasorozat, hogy az irányítótorony tetejét úgy felnyitotta, mint egy szardíniásdobozt, de az amit a régi hangárral művelt...

A repülőtér pusztája felől akadálytalanul száguldó szél nekirontott a régi hangár frontjának, s először letépte a tetejét. Ezután az aerodinamika törvényeinek megfelelően bent – ahol egyébként az országban Bukfenc Brigád néven ismert négyes kötelék gépeit tartották – óriási vákuum alakult ki, mely a szemből támadó szél erejével egyesülve beszívta az óriási hangárajtókat. A gigantikus vaslapok aztán szépen ellátták a gépek baját; oldalkormány trancsírozódott szét, csűrőkormány tört le, légcsavar hajlott el, motortartó bak rogyott be.

A gépekre csak a legszükségesebb, ún. ülés- és felelősségi biztosítást kötötték meg, hiszen a Délvidéki Aero Clubnak ezek is évi egymillió forintjába kerültek. A károk felbecsülhetetlenek, milliós nagyságrenddel lehet számolni.

– Idén már nem nagyon »kell« műrepülgetni – tette hozzá Podolcsák András, – a repülőklubot hanyattvágta a vihar.”

A vihar összesen 3–5 ezer fát döntött ki és 25–30 ezerről tört le ágakat. A környék mezőgazdasági területein is jelentős pusztítást tapasztaltak, amit a hirtelen megerősödött szél okozott, amelynek sebessége 19 óra 24 perckor elérte a 44,3 méter/másodpercet (160 km/óra). 1993-ban az orkán erejű vihar a Beaufort-skála legnagyobb, 12-es fokozatát is meghaladta. Az észlelések szerint tíz percen keresztül dió nagyságú jég is esett.

Címlapon

mutasd mind