Egy egyszerű lelkiismeretű ember – Garai Szakács László jegyzete

Parragh László iparkamarai elnök a Magyar Televízióban gyakorlatilag lebűnözőzte a katásokat.
Garai Szakács László

2022. július 13. 11:39

Egy
egyszerű lelkiismeretű ember – Garai Szakács László jegyzete

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként Parragh Lászlónak az is a feladata lenne, hogy képviselje a katások érdekeit. Legalábbis a kamarája honlapján ez olvasható:

 

„a menedzserszellemű, új kamara alapvető feladata a lobbizás, a tőkekivitel elősegítése, miközben a kis- és középvállalatok érdekeit védi. A kamara programjában szerepel a gazdasági érdekvédelmi szervezet megújítása, a magyar vállalkozók érdekeinek megóvása.”

 

Ehhez képest ezt mondta róluk a Magyar Televízióban:

a katás vállalkozó „kikerüli azt a szabályozási rendszert, ami fönntartja az állam működését, tehát a társadalombiztosítási járulék, SZJA területét, és úgy gondoljuk, hogy ezen mindenképpen változtatni kell”.

 

Majd mondott egy szépnek tűnő példát arról, miért kellett változtatni, a változtatást után pedig megvédte magát:

 

„nekem a lelkiismeretem abszolút egyszerű és tiszta.”

 

Valószínűleg inkább az egyszerűség a lényeges Parragh Lászlónál, és egyre biztosabb, hogy nemcsak a lelkiismerete esetében:

 

az ugyanis teljesen egyértelmű, világos és egyszerű, hogy mindig, mindenhol vannak és lesznek adócsalók. Akkor is, ha egyszerű és akkor is, ha bonyolult, érthetetlen, szerteágazó az adórendszer.

 

Azaz ne legyenek kétségeink afelől, voltak adócsalók a katások között is.

 

Csakhogy sokkal többen voltak, akik tisztességesen adóztak. Mert a katában pont az volt a remek, hogy pont olyan egyszerű és tiszta, mint Parragh László (lelkiismerete).

 

Azok, akik között, akik így számláztak, így vállalkoztak nagyon sokan vannak egyszerűek és tiszták – könyvelési, közgazdaságtani ismeretek szempontjából. Azt viszont mindenki érti és tudja, hogy havonta 50 ezer forintot, vagy aki főállás mellett katázott 25 ezer forintot elutaljon egy számlaszámra, és ezzel letudta a havi adózási kötelezettségét, befizette, amit be kellett, valóban tiszta volt, lehetett a lelkiismerete, ebből a szempontból mindenképpen – az egyszerűség miatt. Ezt az egyszerűséget vették most el, és lett sokkal bonyolultabb minden.

 

Pedig lehetett volna a katán is egyszerűen és tisztán változtatni. Annyit kellett volna mondani, például, hogy aki eddig 50 ezret fizetett, az fizessen 80 ezret, aki pedig 25 ezret fizetett, az fizessen 60 ezret.

 

Egyszerűen és tisztán szedtek volna be több pénzt.

 

Amire most egyáltalán nem biztos, hogy megvan az esély...

 

Ehelyett Parragh László egyszerűen lebűnözőz nagy nyilvánosság előtt több mint 400 ezer embert.

Címlapon

mutasd mind