Budapesten 112 ezer forinttal több az átlagkereset mint Csongrád-Csanád megyében

Az ország tizenkilenc megyéjéből tizennyolcban nem kapják meg az ott élő emberek az átlagkeresetet. A nettó 292 ezer forintos átlagnál csak Győr-Moson-Sopron megyében, valamint Budapesten vittek haza tavaly többet az emberek. Az olló évek óta folyamatosan nyílik.
Rafai Gábor

2022. április 25. 16:10

Budapesten 112 ezer forinttal több az átlagkereset mint Csongrád-Csanád megyében

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján a Portfolio készített elemzést arról, milyen eltérések találhatók hazánkban a különböző megyékben élők átlagkeresete között. 

 

A gazdasági portál cikkéből kiderül, a bérversenyben legjobban Budapest szerepelt, ahol tavaly 360 ezer forint volt a nettó átlagkereset. Ezzel a főváros jelentősen lekörözte a megyéket, amelyek közül még Győr-Moson-Sopron állt a legjobban 309 ezer forintos átlaggal.

 

A többi megye – azaz tizenkilencből tizennyolc – viszont már mind a 292 ezer forintos országos átlag alatt szerepelt.

 

A dobogó harmadik fokán helyet foglaló Komárom-Esztergom megyében élők 289 ezer forintos nettó átlagkeresete sem érte már el az országos átlagot.

 

A lista utolsó három helyezettje pedig felülről éppen csak súrolja a kétszázezer forintos átlagot: 

  • Nógrád megyében 220 ezer forint,
  • Békés megyében 213 ezer forint,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 202 ezer forint

volt tavaly az átlagkereset.

 

Csongrád-Csanád megye a középmezőnyben foglal helyet, nálunk 248 ezer 341 forint volt a nettó átlagkereset, ezzel magunk mögött tudhatjuk a szomszédos Békés (213 ezer forint), Bács-Kiskun (247 ezer forint) és Jász-Nagykun-Szolnok (236 ezer forint) megyéket, de Zala, Somogy és Baranya kivételével az összes dunántúli megye megelőz bennünket.

 

A KSH által közzétett bértérképen az látszik, hogy az országon belüli különbségek összességében nagyon jelentősek: Budapesten nyolcvan százalékkal keresnek többet az alkalmazottak, mint Szabolcs-Szatmár-Beregben.

 

Az országos átlagkeresetet is nagyrészt Budapest húzza fel, ahol az ország lakosságának egyötöde nagyon jól keres ugyan, de a többi megyében ettől óriási mértékben elmaradnak a keresetek. Még a második helyezett Győr-Moson-Sopronban is több mint havi 50 ezer forinttal kevesebbet visznek haza az ott élők, mint a fővárosban.

 

 

Ugyanez a tendencia az egyes megyék fejlettségében, az egy főre jutó GDP-ben is megfigyelhető, ott szintén csak Budapest és a nyugati régió haladja meg az országos átlagot. Ez azt mutatja, hogy az iparilag fejlettebb, magasabb egy főre jutó GDP-t termelő régiókban az átlagkereset is nagyobb.

 

A keresetek alakulásában jellemző tendencia az is, hogy ahol kevés nemzetközi iparvállalat van, magasabb a mezőgazdaság aránya, ott alacsonyabbak a keresetek.

Címlapon

mutasd mind