Egy chilei, kolumbiai és szlovén tanár is kétszer annyit keres, mint a magyar

A társadalmunk, tudományunk, gazdaságunk zálogai, a tanáraink a második legrosszabbul keresnek az OECD-országok közül.
Cservenák Zoltán

2022. október 05. 20:32

Egy chilei, kolumbiai és szlovén tanár is kétszer annyit keres, mint a magyar

2014 óta megállt az idő a magyar közoktatásban, legalábbis a béreket tekintve biztosan. Akkor követte utoljára a pedagógusok bére az aktuális minimálbért, ami akkor bruttó 101 ezer forint volt. 2015 óta viszont a pedagógus életpályamodell határozza meg a tanárok bérét, amit azóta is csak úgy emeltek, hogy a pótlékokat növelték.

 

A Telex gyűjtötte össze, mennyit keresnek a tanárok az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet)-tagországokban. A lap listáján Magyarország a második legrosszabb, tehát az utolsó előtti helyen szerepel, nálunk csak Szlovákiában keresnek rosszabbul a tanárok, ha egy 15 éves gyakorlattal bíró pedagógus bérét vesszük alapul.

Forrás: Telex.hu

 

A táblázatból látható, hogy míg egy ír tanár több mint 60 ezer dollárt keres évente, egy osztrák általános iskolai pedagógus is közel 55 ezer dollárt, egy középiskolai tanár pedig több mint 60 ezret keres, addig a magyarországi tanárok fizetése alig haladja meg a 20 ezer dollárt évente. Igaz, ez a számítás 2020-as, amikor nagyjából 300 forintot kértek egy dollárért. Az átlagos tanárbér a táblázat szerint tehát bruttó 6 millió forint között mozoghatott egy 15 éves tapasztalattal bíró pedagógus esetében. Ez bruttó 500 ezer forint körüli keresetet jelentett havonta, ami nettóban 330 ezer forint közötti összeget jelentett. Legalábbis ezt látják az OECD-ben.

 

A Telex megnézte a Magyarországon belüli diplomás béreket is, 2021-es adatokat összehasonlítva. Ez alapján az látszik, hogy a tanárok jelentősen lemaradva sereghajtók a kereset tekintetében: az általános iskolai tanárok bruttó 390 ezres bére és a középiskolai tanárok bruttó 455 ezres fizetése nettóban mintegy 260 ezer és 302 ezer forintot jelent. Az alapján azt a következtetést is levonhatjuk, hogy az OECD által mért adatok jószívűek a kormánnyal szemben, hiszen könnyen lehet, hogy évente még 20 ezer dollár sem jön ki az átlagos tanári fizetésre.

 

A listában 

  • a tanárok bruttó 390 ezres és bruttó 455 ezres fizetése után
  • az újságírók, szerkesztők bruttó 552 ezer forintos fizetése jön a sorban, őket követik 
  • a főiskolai és egyetemi oktatók bruttó 626 ezer forinttal, 
  • az építőmérnökök bruttó 725 ezerrel, 
  • a gépészmérnökök bruttó 762 ezerrel,
  • a jogászok bruttó 790 ezres bére,
  • szoftverfejlesztők 887 ezres fizetése,
  • közgazdászok bruttó 997 ezerrel,
  • országgyűlési képviselők, államtitkárok, miniszterek 1,6 millióval, végül a szakorvosok bruttó 1,7 millióval.

 

 

Címlapon

mutasd mind